A Budapesti Értéktőzsde csengőjének megszólaltatásával csütörtökön vezették be a Masterplast nyilvános kibocsátásából származó 2 249 352 darab új részvényét a hazai tőzsdére, a papírokkal mától lehet kereskedni a BÉT-en.

Masterplast
A kereskedést az új részvényekkel Végh Richárd, a BÉT vezérigazgatója, Tibor Dávid, a Masterplast Nyrt. elnöke és Ács Balázs alelnök indította el. Fotó: BÉT

Az október 5-én indult és október 14-én zárult nyilvános lakossági és intézményi részvényértékesítés keretében a Masterplast eredetileg nagyságrendileg 8-10 milliárd forint forrást kívánt bevonni, amihez képest – közel 30 százalékos túljegyzés mellett – több mint 10,6 milliárd forint összegű részvényjegyzési igényt adtak le lakossági és intézményi befektetők a meghirdetett 4000–4400 forintos ársávban.

A társaság igazgatótanácsa a két főtulajdonos 50 százalék +1 szavazati arányának megtartása mellett 2 249 352 új kibocsátásról döntött. A befektetők egységesen 4100 forintos kibocsátási áron jutottak a társaság újonnan kibocsátott papírjaihoz.

Ezek alapján a Masterplast 9,22 milliárd forint értékű tőkeemelést hajtott végre, amiből a lakosság 2,27 milliárd, az intézményi befektetők közel 6,95 milliárd forint értékben jutottak hozzá az új részvényekhez. A beérkezett ajánlatok közel 30 százalékkal haladták meg a felkínált mennyiséget, amelyből 12,47 százalékos túljegyzést fogadott el a társaság igazgatótanácsa.

Mivel a kialakult végleges ár a 4400 forintos maximális árnál alacsonyabb volt, ezért a különbözetet a lakossági befektetők részére már visszatérítették az OTP Banknál mint forgalmazónál vezetett fizetési számlára. A mai nappal az új papírokat szintén jóváírták a befektetők értékpapírszámláin.

Elképesztő menetelésbe kezd a magyar építőanyag-gyártó Masterplast

Az eddiginél sokkal dinamikusabb növekedéssel számol az építőipari anyagokat gyártó társaság, a következő években meghökkentő tempóra kapcsolnak a tervek szerint.