A Fejér Megyei Közgyűlés 814 millió forint támogatást nyújt Kulcs, Iváncsa és Adony önkormányzatának a Duna mente–Fejér megye különleges gazdasági övezetből befolyt bevételekből – közölte a megyei önkormányzat.

Tájékoztatásuk szerint szerdán írta alá a támogatási szerződést Kulcs kormánypárti polgármestere, Jobb Gyula és Molnár Krisztián (Fidesz–KDNP), a megyei közgyűlés elnöke. Múlt szerdán Iváncsa független polgármestere, Molnár Tibor, hétfőn pedig Adony független polgármestere, Ronyecz Péter szignózta az erről szóló dokumentumot. 

Iváncsa 414 millió forint támogatást kapott, amelyből 75 millió forint működési célú, a többit fejlesztésekre fordítja a település: csapadékvíz-elvezető árok, járdák, utak rekonstrukciójára, az iskolai étkező és konyha, valamint a családsegítő épületének felújítására, a Határ utcai szennyvízelvezetés kiépítésére, továbbá a katolikus temető fejlesztésére.

Adony 200 millió forinthoz jutott, ebből 62 millió működési támogatás. A többi forrást futókör kialakítására, kézilabdapálya világításának kiépítésére, a városközpont vízelvezetésének pótmunkáira, új buszváró kialakítására, a már meglévő felújítására, a rendőrőrs bútorzatcseréjére, a Sarlós Boldogasszony-templom felújítására, valamint útfelújításra fordítják.

Kulcs szintén 200 millió forintos támogatásban részesült, ebből 40 millió működési célú. A fennmaradó 160 millió forintot egyebek mellett új bölcsődei férőhelyek kialakítására, a Hargita utcai partfalcsuszamlás helyreállítására és a kulcsi pumpapálya önrészének biztosítására tervezik elkölteni.

Az övezet negyedik településén, Rácalmáson október 6-án írta alá a szerződést Schrick István (Rácalmás Városvédő és Szépítő Egyesület) polgármester és a megyei elnök. A városnak 1,048 milliárd forint jutott, a támogatásból 473,5 millió forintot egészségügyi alapellátásra, szociális ellátásra vagy közutak fenntartására fordítanak, 550 millió forintból pedig fejlesztéseket finanszíroznak.

A különleges gazdasági övezetek célja, hogy egy adott területen sikeresen valósulhassanak meg a kiemelt beruházások. Az innen befolyó adóbevételek az érintett települések fejlesztésére fordíthatók.

Az év szenzációja: mezőföldi község ütötte ki a Ferencvárost

Az OTP Bank Liga történetének legértékesebb labdarúgója végigjátszotta a találkozót, ám hiába, az FTC kínos vereséget szenvedett Iváncsán, és kiesett a Magyar Kupából.