Bár sokan szeretnének történelmet csinálni, kevesen hajlandók tanulni belőle – jelentette ki Orbán Balázs, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) kuratóriumának elnöke a K8 – gazdasági pezsgés a Kárpát-medencében című konferencia megnyitóbeszédében a Magyar Nemzet tudósítása szerint. Mint a miniszterelnök politikai igazgatója rámutatott, a korábbi munkák egyik szerzője sem rejti véka alá, hogy a Kárpát-medence gazdasági egységet képez. A középső rész az éléskamra, a nyugati régió a fejlett iparáról híres, a keleti térség pedig az állattartásban kiemelkedő.

20201221 Budapest Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkáraFotó: Teknős Miklós TMMagyar Nemzet 20201221 Budapest 

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára

Fotó: Teknős Miklós TM
Magyar Nemzet
Fotó: Teknős Miklós / Magyar Nemzet

Orbán Balázs szerint

szinte ugyanolyan fontosak vagyunk egymásnak, mi, Kárpát-medenceiek, mint amilyen fontos Németország piaca.

Hiába van meg a lehetőség az együttműködésre, a kapcsolatokat termőre kell fordítani, és nekünk, nem pedig külső hatalmaknak kell megszervezni. Épp ideje szerinte újat kipróbálni, amiben a gazdaságnak, pénzügyi függetlenségnek kiemelt szerepe van.

Klauda Zalán, az MCC Üzleti ismeretek műhely kutatója tanulmányukat ismertetve elsőként arról beszélt, hogy a K8 hazánk hét szomszédos országára, a medence nyolc államára utal, minden olyan ország ide tartozik, amelyik legalább részben e medencében fekszik.

A kutatás szerint és szempontjából Magyarország és Ausztria a két vezető ország. Ukrajna és Horvátország kivételével valamennyi állam legfőbb kereskedelmi partnere Németország.

A történelmi régiók szerepe továbbra is jelentős, a visegrádi államok együttműködése kimutathatóan erős.

Megállapítható, hogy a Kárpát-medence kiemelkedő gazdasági pezsgéssel rendelkező régió, az itt lévő és tőkebefektetések terén magas a kihasználásra váró potenciál, a heterogén összetétel miatt viszont másban versenyképesek az egyes országok. Fontos az is, hogy az OTP, a Mol, a Richter és számos középvállalat nagy sikereket ért már el a régióban.