Az eddigi legkedvezőbb októberi adatot rögzítették az álláskeresőkről – derül ki a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) közleményéből. Eszerint az egy évvel korábbi kimutatáshoz képest több mint tízezerrel csökkent a regisztrált álláskeresők száma Magyarországon. 

Állásbörze:Kétezernél is több betöltetlen munkahelyet kínáltak a salgótarjáni sportcsarnokban, a Nógrád Megyei Kormányhivatal állásbörzéjén. A nap során elsősorban a megyeszékhelyen és annak környékén élő álláskeresőket várták. 

20221006 Salgótarján
Fotó: Hegedűs Márk / Nógrád Megyei Hírlap

Pontosan 235 634 álláskeresőt tartott nyilván idén októberben a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat. A szervezet legújabb gyorsjelentése szerint a tizedik hónapban korábban egyetlen évben sem rögzítettek ilyen alacsony szintet, a járványhelyzet előtti csúcsérték is meghaladta a 239 ezret. 2021 októberéhez viszonyítva 4,3, idén szeptemberhez képest pedig 1,1 százalékos mérséklődés tapasztalható az álláskeresők számában.

Minden eddiginél kevesebben voltak munka nélkül 2022 nyarán a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat nyilvántartása szerint.

Júniusban a regisztrált álláskeresők száma rekordszintre, 230 ezer közelébe csökkent, és minimális elmozdulásokkal július–augusztusban is hasonlóképpen alakult. Mostanáig 2019-ben mérték a legjobb éves átlagot, amely azonban így sem süllyedt 250 ezer alá. Az idei első tíz hónap összesített mutatója ezzel szemben még a 240 ezres szint alá is befér.

A koronavírus magyarországi megjelenése után néhány hónap alatt másfélszeresére futott fel az álláskeresők száma. A szomszédságunkban zajló háború egyelőre nem járt hasonló következményekkel, de az energiahordozók szankciós felára miatt lépnünk kell a hazai munkahelyek megtartása érdekében is. Ezért indítottuk el a nemzetközi hatásainak leginkább kitett feldolgozóipari kis- és középvállalkozások energiatámogatási programját, amely már a regisztrációs szakasznál tart

– fejtette ki Kutnyánszky Zsolt iparért és munkaerőpiacért felelős államtitkár.

A sikeresen pályázó cégektől többletként jelentkező rezsiterheik felét átvállalja az állam, miközben energiahatékonysági beruházásaik ösztönzésével tartós megtakarításokhoz segítik őket. 

A kormány a közelmúltban meghirdetett gyármentő programmal jelentős mennyiségű forrást mozgósít a nagyvállalati álláshelyek megőrzéséhez is. 

A két kezdeményezésben első körben összesen 250 milliárd forinttal járult hozzá a kormány a munkaalapú gazdaság kiépítésében elért eredmények megvédéséhez.

A kormány célzott támogatásokkal tesz azért, hogy a hazai vállalatok a szankciós energiaválság ellenére is képesek legyenek megőrizni a munkahelyeket – hangsúlyozta a TIM.