Bpo2036.hu néven indult el egy honlap a napokban. A rövidítés a Budapest Olimpia 2036 elnevezést takarja. Az oldalra egyelőre nincs tartalom feltöltve, az egyetlen funkciója viszont meglehetősen fontos: egy kérdőív kitöltésére kéri a felhasználókat egy esetleges budapesti olimpia megrendezéséről.

Hungary v Greece - Euro 2016 qualification soccer match, BUDAPEST, HUNGARY - MARCH 29: Hungarian supporters cheer their team during Hungary v Greece European Euro 2016 qualification soccer match at Grupama Arena in Budapest, March 29, 2015. Arpad Kurucz / Anadolu Agency (Photo by Arpad Kurucz / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Hungary v Greece-Euro 2016 qualification soccer match
Fotó: Kurucz Árpád / AFP

Rögtön az első kérdés, hogy 

Ön szerint rendezzen-e olimpiát Budapest 2036-ban?

A közvélemény-kutatás kvázi interaktív, tehát attól függően dobja fel a következő kérdést, hogy az előzőre milyen válasz érkezett. De egyebek mellett például rákérdez arra is, hogy hogyan lehetne meggyőzni a rendezést ellenzőit, vajon korrupcióellenes intézkedések és a pénzügyi jelentések nyilvánosságra hozatala kellő érv lehet-e. 

Ha olimpia, akkor népszavazás

Arra is kitér, hogy mennyire zavaró, ha csak kormányközeli cégek lennének az olimpiai beszállítók, vagy ha politikusok irányítanák a szervezőbizottságot.

De a legizgalmasabb kérdés kétségkívül az, amelyben azt veti fel a közvélemény-kutatás, hogy szükséges-e népszavazást tartani a rendezésről a pályázat beadása előtt.

Végül a pártreferenciára és néhány személyesebb aspektusra is kitérnek, így a legmagasabb végzettségre és a jövedelmi viszonyokra. A honlapon tárolt információkból az is kiderül, hogy a kutatás a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem Tudományos Diákköri Konferenciájának keretében készül. Vagyis nem hivatalos, és nem köthető illetékes intézményekhez.

Nem hivatalos, de nem is vehető félvállról

Ugyan a felmérés nem tekinthető reprezentatívnak, ráadásul tetszőleges gyakorisággal is kitölthető ugyanarról az IP-címről, mégis releváns lehet, ugyanis a 2036-os budapesti rendezés nem légből kapott ötlet. A kutatás eredménye, pláne ha sokan részt vesznek benne, könnyen hivatkozási alap lehet. Az Index még májusban írt arról, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) akkori közgyűlésén szóba került a 2036-os olimpia megrendezésének lehetősége. 

Budapest Nemzeti Atlétikai stadion látványterv.
foto: KKBK Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja Nonprofit Zrt Budapest Nemzeti Atlétikai stadion látványterv.foto: KKBK Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja Nonprofit Zrt
Fotó:  KKBK Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja Nonprofit Zrt.

A 2024-es ötkarikás játékoknak Párizs, a 2028-asnak Los Angeles, a 2032-es seregszemlének pedig az ausztráliai Brisbane ad otthont. 

Számítások szerint a 2036-os olimpiát ismét egy európai ország rendezheti meg, Magyarország erre nyújtja majd be pályázatát.

A lap úgy értesült, hogy Gyulay Zsolt, a MOB megválasztott elnöke is ezzel a forgatókönyvvel számol. A plénum előtt azt mondta:

Magyarország erkölcsi kötelessége, hogy erre beadja a pályázatát.

A Momentum megint kézbe vette a budapesti olimpiát

A kérdés a parlamentben is téma volt a nyáron. A Momentum akkori frakcióvezetője, Fekete-Győr András Orbán Viktort kérdezte arról, hogy a kormány valóban újra nekifutna-e az olimpiai rendezésnek. A miniszterelnök válaszában tisztázta, hogy mivel a soron következő játékok már elkeltek, legközelebb valóban majd csak a 2036-osról lehetne szó. 

E tekintetben majd szívesen állok a rendelkezésére, ha akkor még ön is itt lesz velem együtt

– fogalmazott. A Momentum szerepe az olimpia kapcsán egyébként azért bír jelentőséggel, mert a párt egyszer már sikeresen politizált a budapesti olimpia ellen. Még 2017-ben a 2024-es rendezés kapcsán kezdett aláírásgyűjtésbe. Miután ehhez több mint 260 ezer támogatót szerzett, a kormány a fővárossal és a MOB-bal közösen úgy ítélte meg, hogy megtört a társadalmi egység a rendezés mögött, ezért elállnak a pályázás támogatásától.