A kormány az idén összesen 14 százalékkal növelte a nyugdíjakat és a jövő év elején további emelés jön – jelentette ki Varga Mihály az Idősek Tanácsa ülésén. A pénzügyminiszter kiemelte: bár háborús válság és szankciós vesz minket körül és a világgazdasági kilátások is kedvezőtlenek, a kormányra számíthatnak a nyugdíjasok, továbbra is megvédi a juttatásaik értékét.

VARGA Mihály Washington, 2022. október 14.Varga Mihály pénzügyminiszter a Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) éves közgyűlésének plenáris ülésén Washingtonban 2022. október 14-én.MTI/EPA/Shawn Thew
Fotó: Shawn Thew / MTI

A nyugdíjasok megbecsülését a kabinet kezdetektől fogva kiemelt célként kezelte, és garantálta, hogy megőrzi a nyugdíjak értékét – hangsúlyozta Varga Mihály. Véleménye szerint az elmúlt évtized következetes gazdaságpolitikájának köszönhetően a gazdaság teljesítménye lehetővé tette, hogy ne csak megőrizzük, hanem növeljük is a juttatások vásárlóértékét.

A nyugdíjak összege 2010 óta közel 70 százalékkal nőtt, a vásárlóerejük mintegy 20 százalékkal erősödött – emlékeztetett a tárcavezető, kiemelve, hogy a gazdaság tavalyi rekordnövekedésével az idén a 13. havi tervezettnél gyorsabb visszaépítésére is lehetőség nyílt.

 Varga Mihály felhívta figyelmet: a háborús válság és a brüsszeli szankciók inflációt eredményeztek, ezért a kormány az idén több alkalommal kiegészítő nyugdíjemelést hajtott végre.

A juttatások 2022 januárjában 5 százalékkal növekedtek, az infláció mértéke azonban a vártnál kedvezőtlenebbül alakult, ezért a kormány júliusban további 3,9 százalékkal emelte az összeget. Mivel a várható éves infláció 14 százalék körül alakul, novemberben újabb, 4,5 százalékos nyugdíjemelést hajt végre a kabinet. Varga Mihály arra is rámutatott, hogy 

nyugdíjprémiumot eddig csak a polgári kormány fizetett, 2017 óta már négy alkalommal.

Az idén a háború ellenére várhatóan 4 százalék körül alakul a magyar gazdaság növekedése, ezért ebben az évben is jár a – tájékoztatott a miniszter.