2022 októberében az ipari termelői árak átlagosan 41,7 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz képest. A belföldi értékesítés árai 67,7 százalékkal, az exportértékesítésé pedig 28,4 százalékkal lettek magasabbak – ismertette a Központi Statisztikai Hivatal szerdai tájékoztatója.

Woman in a chocolate manufacture filling machine with chocolate pieces, feldolgozóipar, ipar, gyár, ksh
Az ipari termelői árakat is egekbe lőtte a válság.
Fotó: Oliver Rossi

A KSH kiemelte, hogy a belföldi értékesítés árainak gyorsabb növekedését az okozta, hogy a jelentős drágulást realizáló energiaipar részaránya a hazai eladásokban jóval nagyobb, mint az exportban.

Az energiaárak meredek emelkedése mellett az alapanyagok drágulásának és a forint gyengülésének is árfelhajtó hatása volt, ezek mind közrejátszottak az árnövekedésben.

Az előző hónaphoz, szeptemberhez viszonyítva a belföldi értékesítés árai 6,8, az árai 2,1, az ipari termelői árak összességében pedig 3,7 százalékkal emelkedtek.

Az idén októberében mért adatokat a 2021 októberihez hasonlítva jól látható, hogy a belföldi értékesítés árai átlagosan 67,7 százalékkal lettek magasabbak, ezen belül a 62 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 37,3, a 33 százalékos súlyú energiaiparban (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) –

a világpiaci árak drasztikus növekedése és a hatósági ár szabályozásának módosítása következtében – 145 százalékos volt a drágulás.

Az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül belföldön az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban együttesen 90,0, a beruházási javakat gyártókban 17,9, a fogyasztási cikkeket gyártókban 38,7 százalékkal nőttek az árak.

Az ipari exportértékesítési árak 28,4 százalékkal magasabbak voltak, ezenbelül a 96 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 26,1, a 3,8 százalékos súlyú energiaiparban 83,3 százalékos drágulás történt.

Az ipar termelői árindexei
 

A 2022 első tíz hónapját lefedő időszakot a tavaly január–októberrel összevetve a belföldi értékesítés árai 49,4, az exportértékesítéséi 25,0, az ipari termelői árak összességében pedig 33,2 százalékkal lőttek ki.