Idén csaknem 10 százalékkal drágulhatnak a karácsonyfák a tavalyi ünnepi időszakhoz képest, a kereslet háromnegyedét fedezi a belföldi termelés – közölte pénteken a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete.

Interior,Christmas.,Magic,Glowing,Tree,,Fireplace,And,Gifts
karácsonyfa, fenyő
A fenyőfák karácsony előtti forgalma 1,8-2 millió darab, csaknem minden negyedik karácsonyfa külföldről érkezik.
Fotó: Shutterstock

Az áremelkedést részben az import drágulása okozza, ez pedig az árfolyamhatással és a szállítási költségek jelentős emelkedésével magyarázható az érdekképviselet szerint. A magyar termelőknek viszont kedvez az idei helyzet, hiszen végre jobb áron értékesíthetnek. Hosszú időn keresztül csak a költségeik nőttek, de az áraikat nem tudták nagyobb mértékben módosítani, ahogy más dísznövénytermesztők sem – ismertette a közlemény.

Magyarországon a karácsonyi fenyők 600-700 családnak biztosítanak megélhetést körülbelül 3000-3500 hektáron, a termőterület hosszú ideje nagyjából változatlan.

A fenyőfák karácsony előtti forgalma 1,8-2 millió darab, csaknem a negyedük külföldről érkezik, de Magyarországról is szállítanak a környező államokba.

Belföldön a nordmann és az ezüstfenyő egyre keresettebb, a lucfenyő népszerűsége viszont csökken.

A környezettudatosság erősödésével magyarázható, hogy a földlabdás fenyőfák évről évre népszerűbbek, jelenleg csaknem 10 százalékkal részesednek a forgalomból. A díszkertészek azonban nem tanácsolják a földlabdás fenyő kiültetését a szabadba az ünnepi időszak végén, mert szobahőmérsékleten hamar megindulhat a nedvkeringés, így a fa gyorsan feléli a tápanyagait, és a hirtelen hideggel szemben nem lesz ellenálló. A gyökeres fenyőket ezért kicsit tovább, a fagyok elmúltáig beltéri helyiségben érdemes tárolni, március végétől kerülhetnek ki a szabadba.

Kiemelték, hogy a fenyőfatermelés nem környezetkárosító tevékenység, hiszen ennek köszönhető, hogy nem az erdőkben kell karácsonyfát vágni.

Az ültetvények ráadásul hektáronként körülbelül tíz tonna szén-dioxidot kötnek meg, és ugyanennyi oxigént termelnek. Ekkora területre csaknem ezer fenyő ültethető, a növekedési idejük 8-15 év.

Az éghajlatváltozás okozhat nehézségeket, de a termőterületek az átlagnál csapadékosabb, hűvösebb országrészeken, főképp a Nyugat-Dunántúlon összpontosulnak.

Keresletcsökkenés még kevésbé fenyeget, a karácsonyi szokásoknak köszönhetően a fenyőfatermesztésnek van jövője Magyarországon – közölte a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete.

Hamarosan nyitnak a karácsonyi vásárok Budapesten

A budapesti Vörösmarty tér ikonikus karácsonyi vására új néven, megújult programokkal és kulturális újdonságokkal nyitja meg kapuit november 18-án.