Fontos családtámogatási, adóügyi bejelentést tett szeptember végén Orbán Viktor a törvényhozásban. A miniszterelnök egy ellenzéki felvetésre válaszolva kijelentette:

A december elején tervezett intézkedések között elsősorban olyanoknak kell szerepelniük, amelyek ahhoz segítik a fiatal lányokat, asszonyokat, hogy 30 éves kor előtt meg tudják szülni az első gyermeküket.

A kormányfő a részletekről akkor azt közölte, hogy a kabinet tervei szerint ha egy 25 évnél idősebb nő – akinek így már nem járna az adókedvezmény – vállalja, hogy 30 éves koráig gyermeket szül, akkor

további öt évig, 30 éves koráig élvezheti a személyijövedelemadó-mentesség jelentette kedvezményt.

 

Fotó: Rosta Tibor / MTI (illusztráció)

A Mediaworks a szerdai kormányinfón azt tudakolta Gulyás Gergelytől, a Miniszterelnökséget vezető minisztertől, hol tart a 25 évnél fiatalabbak szja-mentességének kiterjesztéséről szóló elképzelés részleteinek kimunkálása.

„Pontosan előkészített és kidolgozott tervek állnak rendelkezésre” – mondta a tárcavezető, majd azzal folytatta, hogy a héten két olyan egyeztetés is volt, amelyen több miniszter is részt vett. 

Pontosan tudjuk, milyen demográfiai döntés mibe kerül a költségvetésnek, azonban december elején leszünk abban a helyzetben, hogy a jövő évi energiaár-becslés tudatában meg tudjuk határozni, hogy a költségvetési keretek mit tesznek lehetővé, és mit nem

– nyomatékosította a tárcavezető, hozzátéve: minden program készen áll, csőre töltve és élesítve döntésre vár.

A 25 éven aluliak személyijövedelemadó-mentességét kimondó szabályok 2022 elején léptek hatályba, és munkavállalók széles tömegét érintik. Izer Norbert adóügyi államtitkár közelmúltbéli közlése szerint 

az év közepén már majdnem 370 ezer fiatal élt az adószabállyal, amely az első hét hónapban csaknem nyolcvanmilliárd forintot hagyott az érintetteknél. 

A statisztika szerint a 25 év alatti fiatalok nettó bére jócskán megnőtt: mivel a szabály révén a jogosultak az átlagkereset mértékéig mentesülnek a 15 százalékos személyi jövedelemadó megfizetése alól, a fiatalok havonta akár 65 ezer forintot is spórolhatnak az adón.