Az élő állatok felvásárlási ára 69,2 százalékkal lett magasabb a tavaly szeptemberinél, ez 14,1 százalékponttal nagyobb emelkedés az augusztusi 55,7 százalékosnál. Az állati termékek árának 55 százalékos emelkedésével az élő állatok és állati termékek együtt 64,3 százalékos éves növekedést mutattak, 10,4 százalékponttal haladták meg az előző havit.

Fotó: Frank Yvette / Délmagyarország

Az élő sertések felvásárlási ára 99,7 százalékkal, azaz a tavaly szeptemberinek majdnem a duplájára nőtt, 

az augusztusinál 35,3 százalékponttal nagyobb az emelkedés. A baromfi felvásárlási ára 55,7 százalékkal nőtt egy év alatt. A tej ára 64,8, a tojásé 51,7 százalékkal nőtt, ez 15,9 százalékponttal nagyobb emelkedés az augusztusinál.

Tojáshiányt vetít előre és kormányzati egyeztetést kér a Tojásszövetség

Ha a termelők nem tudják az önköltséget és a megélhetéshez szükséges árbevételt realizálni, már középtávon is számítani kell a termék hiányára – közölte a Tojásszövetség.

A növénytermesztési és kertészeti termékek termelői ára átlagosan 59,5 százalékkal volt magasabb a tavaly szeptemberinél, az éves növekedés 7 százalékponttal intenzívebb az augusztusinál. A legnagyobb mértékben az olajos növények ára ugrott meg: 12,7 százalékpontos volt, és 52,7 százalékon állt szeptemberben. A napraforgómag termelői ára 66,4 százalékkal volt magasabb, mint egy éve, eszerint 30,9 százalékponttal meredekebb az éves emelkedés az augusztusinál.

A burgonya átlagos árszintje szeptemberben 44,5 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál, és 7,2 százalékponttal nagyobb az éves emelkedés az előző havinál. 

A gabonafélék felvásárlási ára átlagosan 82,3 százalékkal volt magasabb a tavaly szeptemberinél. A búza termelői ára 77,7 százalékkal, a kukoricáé 84,5 százalékkal lett magasabb a tavaly szeptemberinél. A gyümölcsök átlagára második hónapja volt alacsonyabb a tavalyinál, szeptemberben még 0,9 százalék maradt az augusztusi 1,7 százalékos csökkenésből. A gyümölcsök felvásárlási ára tavaly októbertől májusig elmaradt az egy évvel korábbitól, csak júniusban és júliusban mutatott mérsékelt emelkedést.

Egyedül a zöldségfélék áremelkedése lassult le szeptemberben: a 39,8 százalékos éves drágulás 4,2 százalékponttal mérsékeltebb az augusztusinál.