A Magyar Nemzeti Bank közlése szerint 38,7-ről 36,8 milliárd euróra zsugorodott Magyarország devizatartaléka. A jegybank indoklása szerint a nemzetközi tartalékok szintjének 2022. októberi csökkenését szinte teljes egészében a szeptember végi eurólikviditást nyújtó devizaswaptenderek finanszírozásához felhasznált nemzetközi repo-keretszerződésekhez kapcsolódó ügyletek lejárata okozta.

A devizatartalékok szerepe azért kiemelt fontosságú, mert az energiaimporthoz szükséges deviza a jelenlegi nemzetközi energiaárakon számolva havi szűk egymilliárd euró, így az MNB bejelentése alapján az év végégig mintegy 2,5 milliárd euróval csökkenhet a devizatartalék, bár a biztonságos tartalékmegfelelés még ezután is fennmarad. A csökkenést az állíthatná meg, hogy Magyarország megkapná az európai uniós forrásokat.

A forint egyelőre rá sem hederít a 2 milliárdos csökkenésre: alig kezdte meg a kereskedést kedden, a forint máris rárontott a 400-as sáncra az euró ellenében, és ha már így tett, egy lendülettel át is törte.