Tovább lassult az a csökkenő kereslet középpontjába az alacsonyabb fenntartási költségekkel rendelkező házak és lakások kerültek – közölte a Duna House. Mindeközben a kínálati oldalon egyre gyarapodik a piacra bocsátott kihasználatlan, valamint a korszerűtlenebb, magasabb energiafelhasználású otthonok száma. Ezektől azonban a megváltozott piaci környezetben egyre nehezebben tudnak megválni az eladók.

Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

Az otthonfelújítási támogatás és a kamattámogatott számos tulajdonost ment meg korszerűtlen otthonának feladásától, de sokan döntenek nagyobb volumenű felújítás helyett az eladás mellett. A tudatos eladó két irány közül választhat a jelenlegi piacon. Kivár, és a komoly érdeklődők számára a magasabb hirdetési árból hagy tágabb teret az alkura, vagy szakértő segítségével már eleve úgy alakítja az irányárat, hogy az kedvező vételként hamar új tulajdonost vonzzon” – mondja Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője.

Ritka az eladhatatlan ingatlan, a hirdetési folyamat elején elkészíttetett energetikai tanúsítvány és a jó árazás lehet a siker kulcsa a jövőben – vélekednek a Duna House szakértői.

Az ingatlanvásárlók körében a támogatás ellenére sem emelkedett meg a felújítandó otthonokat keresők aránya.

2022 októberében a Duna House Barométer adatai szerint a szeptemberi adatokhoz képest Budapest kivételével – ahol 4 százalékponttal többen vállalkoztak felújításra – az ország minden területén csökkent vagy stagnált az értékesített, felújítandó ingatlanok aránya. A legkeresettebb állapot a fővárosban és Pest megyében a nagyon jó kategória, míg Kelet- és Nyugat-Magyarországon a jó állapotú ingatlanokkal is megelégszenek a vevők, akik számára a rezsicsökkentés eltörlése óta, hiteles információk hiányában egyre nehezebb a választás. 

Hiába kérik be az eladótól az elmúlt hónapok rezsiszámláit, azokból maximum a fogyasztás mértékére tudnak valamelyest következtetni. Csakhogy minden háztartás más, ráadásul az enyhe időjárás miatt a tulajdonosok még mindig nem kapták meg a téli fogyasztás alapján készült, emelt összegű számlákat sem.

A használt ingatlanok értékesítése és bérbeadása esetén 2012. január 1. óta jogszabály kötelezi a tulajdonosokat, hogy energetikai tanúsítvánnyal bizonyítsák ingatlanuk energetikai paramétereit. 2013 év eleje óta pedig már csak mérnök által készített számítások alapján készült, nyilvántartásba vett, hitelesített tanúsítvány az elfogadott, amellyel legkésőbb az adásvételi szerződés aláírásának napjáig rendelkeznie kell az eladónak. 

A 2021-ben kiadott energetikai tanúsítvánnyal rendelkező lakóingatlanok energetikai besorolása
 

Ha a vásárló a szerződéskötéskor szembesül azzal, hogy az energetikai tanúsítvány mást mutat, mint amit az eladó korábban állított, nincs sok választása. Vagy elfogadja az új helyzetet, vagy visszalép az adásvételtől. A hasonló kellemetlenségek elkerülése érdekében az ingaltanközvetítők által hirdetett ingatlanok többségénél nemcsak a tulajdoni lapot ellenőrzi a szakember, de már a hirdetési folyamat kezdetén kéri a tulajdonosokat, hogy készíttessék el előre az energetikai tanúsítványt, így komoly érdeklődő esetén nem csúszik meg a folyamat a hiányzó tanúsítvány miatt, ügyvédi kapacitástól függően akár már a megállapodás másnapján létrejöhet az adásvétel. 
A magyarországi szakértő csak ajánlhat, de nem kötelezheti a tulajdonost, míg 

a lengyel szabályozásban a jövő évtől már az ingatlanhirdetések feladásához is hitelesített tanúsítvány szükséges. 

„A lengyeleknél bevezetésre váró szabályozás az ingatlanpiaci szereplők számára kivétel nélkül előnyös, hiszen a hiteles műszaki paraméterek alapján készült dokumentum már a folyamat legelején támogatja az ingatlanértékesítő és a megbízó ügyfél közötti együttműködést. Az energetikai besorolás fontos támpont, segít meghatározni az ideális hirdetési árat az eladó számára, illetve iránymutatást ad az ingatlant keresőknek már a hirdetések böngészésekor is” – tette hozzá Benedikt Károly.

Tízből négy eladott ingatlan átlag alatti

A Lechner Tudásközpont adatai szerint 2021-ben közel 150 ezer energetikai tanúsítványt állítottak ki. A lehetséges energetikai besorolási osztályok az AA++ kategóriától a JJ minősítésig terjednek, az utóbbiak már a súlyosan elavult, energiapazarló ingatlanokat jelzik. Az átlagos szintet az FF osztályzat mutatja, de a 2021-es adatok szerint az eladott ingatlanok 41,24 százaléka nem érte el ezt a minősítést sem.