Átlag 10–60 ezer forint közötti összeggel növekszik a rezsiszámla, miután többeket érint az áramár változása, mint a gázáré – derült ki a Magyar Bankholding megbízásából készített friss, reprezentatív kutatásból. Az energiaárak változásainak hatását vizsgáló felmérésben részt vevők többsége a fogyasztás csökkentésével igyekszik spórolni, de sokan terveznek felújítást is.

Speciális hőszigeteléssel borítják be a Mikszáth Kálmán iskolát Nagycserkeszen a szakemberek.
Fotó: Pusztai Sándor / Kelet-Magyarország

A kutatásban részt vevők 59 százaléka nyilatkozott úgy, hogy anyagi terhet okoz neki a megemelkedett költségek kifizetése. Emiatt a válaszadók 41 százaléka lakása kisebb-nagyobb mértékű korszerűsítését tervezi.

A válaszadók 53 százaléka kizárólag a fogyasztás csökkentésével igyekszik takarékoskodni, például a kihasználatlan szobákban a fűtés elzárásával, valamint alacsonyabb hőfok beállításával. Sokan az élelmiszerre, szórakozásra, szabadidőre szánt pénzüket fogják vissza.

Bár a válaszadók 54 százaléka nem tartja korszerűnek lakóhelyét, nagy többségük nem újította fel az elmúlt öt évben. Akik mégis, azok leginkább nyílászárócsere (25 százalék), valamint a szigetelés és a fűtési rendszer fejlesztése (15-15 százalék) céljából korszerűsítettek ingatlanjukon. 

20200726 Hárskút Nyílászáró csere illusztráció.
Fotó: Pesthy Márton / Veszprém Megyei Napló

A közeljövőben a válaszadók 41 százaléka tervezi felújítani a lakását, elsősorban a hőmegtartást célozzák fejleszteni. Nyílászárócserét 50 százalékuk, hőszigetelést 45 százalékuk akar végrehajtani. Népszerűek a megújuló energiát használó berendezések is, a válaszadók 38 százaléka tervez ilyen irányú fejlesztést, miközben 38 százalékuk döntött energiatakarékos háztartási gépek beszerzése mellett is.

Két táborra szakadtak a kutatásban részt vevők: a válaszadók 47 százaléka 1–10 millió forint közötti összeget költene erre, 52 százaléka pedig 100 ezer és 1 millió forint közöttit. Mindezt  52 százalékuk saját megtakarításából fedezné.

Csaknem egyharmados, 29 százalék azoknak a válaszadóknak az aránya, akik államilag támogatott kölcsönből vagy személyi kölcsönből tervezik a költségek fedezését. A felmérésben részt vevők 10 százaléka igényelt már korábban hitelt energetikai felújításhoz. A jövőben 24 százalékuk vállalna be hitelfelvételt, leginkább 1–5 millió forint közötti összegekig, többnyire 1 és 10 év közötti futamidővel.

A témában készült VG-podcast az alábbi linken elérhető: