Nagyszabású gálán adta át a Figyelő az idei TOP200 díjakat, és jövő héttől kapható a Figyelő TOP200 Évkönyv, amely a legnagyobb és a leggyorsabban növekvő hazai vállalkozásokat állítja sorrendbe.

Díjazottak a Figyelő TOP200 gálán. Fotó: Figyelő

A Figyelő több mint 20 éve állítja össze a legnagyobb vállalkozások rangsorát. Az Opten Informatikai Kft. adataira támaszkodva összeállított évkönyv idei tematikája az inflációra, az orosz–ukrán háború miatt kialakult gazdasági helyzetre és az ebből fakadó makrogazdasági folyamatokra fókuszál.

A kiadványból kiderül, hogy a TOP200 cég árbevétel-növekedése 8,5 százalékponttal haladta meg a pénzintézetek nélküli nemzetgazdasági árbevétel növekedését. Nem meglepő, hogy a 200 legnagyobb magyarországi vállalat jelentős mértékű árbevétel-növekedést realizált 2021-ben, hiszen a Covid okozta nyomás „lazulását” minden gazdasági szereplő igyekezett a maga javára fordítani, és ez megmutatkozott a 2021-es növekedésében is. Az alacsony bázisra vetülő 2021-es növekedés nominális értéke meghaladta a 10 ezermilliárd forintot, ami annak tükrében sem elhanyagolható, hogy a TOP200 esetében 2020-ban az árbevétel mindössze 1 százalékkal csökkent 2019-hez képest.

A TOP200 cég felső és alsó árbevétele közötti olló, szemben a 2020-as tendenciával, megfordult és jócskán bővült 2021-ben. A TOP200-as listába 2021-ben közel 12 milliárd forinttal több árbevétel mellett lehetett bejutni, mint 2020-ban. A 2021. évi küszöbérték 69,7 milliárd forint volt, míg 2020-ban ehhez elég volt 57,8 milliárd forint árbevétel.

Az első tíz cég a teljes lista árbevétel-növekményének csaknem 50 százalékát realizálta. A teljes táblázat árbevétel-növekményéből az első tíz 5,1 ezermilliárd forintot ért el. Nominálértékben a Mol volt a legeredményesebb a közel 2 ezermilliárd forint növekménnyel, míg százalékosan az új belépő BYD Smart Device Hungary Kft. 3596 százalékos ugrással.

A top 10 cég 2020–2021-es pozíciója és árbevétele millió forintban:

 

Hagyományosan a Figyelő TOP200 Gálán adták át a médium által felkért zsűri ajánlásával az Év vállalata, az Év pénzügyi vállalkozása, az Év innovatív vállalata díjat. Ugyancsak átadták az Opten Stabilitás, valamint a Provident Társadalmi és Hasznossági Díjat. A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. a Közlekedéstudományi Egyesülettel közösen a Közlekedési Innovációs Díjat adta át. 

A Bálna Budapestben november 10-én este megrendezett eseményen mintegy félezer vendég jelent meg, köztük a legnagyobb hazai vállalatok első számú vezetői, illetve a magyar gazdasági élet meghatározó szereplői. Az est fővédnöke Varga Mihály pénzügyminiszter volt.

Díjak és díjazottak:

Az év vállalata – OTP Bank Nyrt.

Az év pénzügyi vállalkozása – CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt.

Az év innovatív vállalata – Schneider Electric Zrt.

Opten Stabilitás Díj – Richter Gedeon Nyrt.

Provident Társadalmi és Hasznossági Díj – Pénziránytű Alapítvány

NÚSZ-KTE Közlekedési Innovációs Díj – Prolan Zrt.

A szakmai zsűri tagjai voltak:

Bánhegyi Zsófia, Szerencsejáték Zrt., marketing- és kommunikációs igazgató

Bárány László, Master Good Kft., tulajdonos, ügyvezető igazgató

Csorbai Hajnalka, Opten Informatikai Kft., stratégiai igazgató

Ferenczi I. Szabolcs, FGSZ Földgázszállító Zrt., elnök-vezérigazgató

Sávoly Attila, Zoltek Zrt., pénzügyekért, logisztikáért és beszerzésért felelős igazgató

Tálos Péter, Foxconn csoport, magyarországi operációért felelős alelnök

A gálán beszédet mondott a magyar gazdaságról a fővédnök, Varga Mihály pénzügyminiszter. Fotó: Figyelő

Figyelő TOP200 – Varga Mihály: új időszámítás kezdődött

Az elmúlt tíz évben végbement növekedésről és a magyar gazdaság kilátásairól beszélt Varga Mihály pénzügyminiszter a Figyelő TOP200 kiadványának bemutatóján.