„Tavaly ugyanilyenkor a Figyelő TOP200 kiadványának bemutatógáláján még arról beszéltünk, hogy a következő időszakban jóval kevesebbet kell beszélni a válságról és többet a növekedésről” – kezdte köszöntőjét Varga Mihály pénzügyminiszter a Figyelő idei rendezvényén.

Fotó: Figyelő

Külön kiemelte azokat a vállalatokat, amelyek újként jelentek meg a táblázatban, és jelezte, hogy ők is bebizonyították: kiváló teljesítmény bontakozott ki a tavalyi pénzügyi évben a mikro- és a makrogazdaságban.

Mint mondta, az, hogy a magyar gazdaság 2021-ben jól jött ki a járvány okozta válságból, annak köszönhető, hogy 2012–2013 körül olyan növekedési pályára állt az ország, amely alapját képezte az eltelt ötéves kimagasló növekedési ciklusnak. Emlékeztetett:

ebben az időszakban Magyarországnak csökkent legjobban az államadóssága az EU27-ek között, és itt csökkent leginkább a  

miközben 2010-ben 12 százalékos munkanélküliségi rátát mértek. 

Az elmúlt tíz év nem telt el haszontalanul – fogalmazott a pénzügyminiszter –, hiszen a konjunkturális időszakok alkalmasak arra, hogy a gazdaság, a gazdasági szereplők felkészüljenek a kevésbé erős dekonjunktúrára. Ez megtörtént a magyar gazdaságban is – utalt vissza a 2021-es remek vállalati eredményekre és gazdasági teljesítményre. 

Magyarország elég tartalékot halmozott fel

ahhoz, hogy kikeveredve a járványból 2022-ben visszaálljon a 2019-ben megszakadt növekedési pályára.

Ugyanakkor 2022 február 24-től új időszámítás kezdődött a gazdaságokban.

Ez az időszak pedig rávilágított arra, hogy amikor a tagországoknak élesen eltérő érdekeik mutatkoznak – például az energiapolitikában –, akkor azt a brüsszeli vezetés nemigen tudja kezelni. Varga Mihály jelezte, hogy olyan rendszert, amely évtizedeken keresztül épül, és mintegy hatvan éve látja el Európát megfelelő energiával, nem lehet leállítani egy tollvonással. Több olyan tagország van, amelyeknek nincs tengeri kikötőjük, nincs LNG-letöltőjük, vagyis szükségük van a keletről érkező energiára.

A brüsszeli szankciókról a pénzügyminiszter úgy vélekedett, hogy a korábban meghozott nyolc szabály esetében el kell gondolkodni, nem hibásak-e annak tükrében, hogy 

a szankciók jobban fájnak nekünk, mint a szankcionáltnak.

Ami a jövőt illeti, érdemes kétszer mérni és egyszer vágni

– fogalmazott Varga Mihály. 

Ha egy autós azt érzékeli, hogy az úton egyre sűrűbb a köd, érdemes lassítani. Valahogy így tett a kormányzat is – mondta, utalva a kifizetési plafonra vagy az állampapírpiaci stratégia változtatására. Úgy véli, nagyon fontos, hogy ezt az időszakot a gazdasági vezetők, a vállalatok arra használják fel, hogy átgondolják, milyen jövőbeli fejlesztéseket szeretnének végrehajtani. 

Sokan azt mondják, nincs pénz, én azt mondom nincs annyi pénz

– tette hozzá Varga Mihály. De a kormány partner a vállalatok fejlesztéseinek, beruházásainak támogatásában, utalva a gyármentő programra vagy az energiaintenzív beruházások támogatására. 

Mindent összevetve, nem szabad leírni a magyar gazdaságot, jelzi ezt az eddig elért növekedés is. Varga Mihály szerint 

lehet, hogy még előttünk van a neheze, de a kilátásaink egyáltalán nem rosszak.

 

Figyelő TOP200: az OTP Bank Nyrt. lett az év vállalata

Nagyszabású gála keretében adta át a Figyelő az idei TOP200 díjakat, ezzel párhuzamosan jövő héttől kapható a nagyközönség számára a Figyelő TOP200 Évkönyv, amely a legnagyobb és a leggyorsabban növekvő hazai vállalkozásokat állítja sorrendbe.