Most a nyugalom a legfontosabb – erre hívta fel a figyelmet a honvédelmi miniszter a közmédiának adott interjújában. Szalay-Bobrovniczky Kristóf leszögezte: az ország kőolajellátása biztosított, nemcsak most, hanem a jövőben is.

SZALAY-BOBROVNICZKY Kristóf, Hajmáskér, 2022. szeptember 29.Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter beszédet mond a Brave Warrior 2022 többnemzeti zászlóaljharccsoport által végrehajtott komplex harcászati gyakorlat értékelésén Hajmáskér közelében 2022. szeptember 29-én.MTI/Vasvári Tamás, Hajmáskér, 2022. szeptember 29.
Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter beszédet mond a Brave Warrior 2022 többnemzeti zászlóaljharccsoport által végrehajtott komplex harcászati gyakorlat értékelésén Hajmáskér közelében 2022. szeptember 29-én.
MTI/Vasvári Tamás
Fotó: Vasvári Tamás / MTI

A tárcavezető figyelmeztetett rá, hogy meg kell várni a hivatalos és megerősített ionformációkat.

A magyar kormány figyelemmel követi az eseményeket, és kapcsolatban áll minden szereplővel.

Arról beszélt, hogy az estére összehívott Védelmi Tanács-ülésen két fontos téma volt. Az egyik a Barátság kőolajvezeték, amely a jelenlegi információk szerint nem kapott közvetlen találatot, de az azt ellátó trafóház igen.

Olaj nem érkezik a csövön. A Mol arról biztosította a kormányzatot, hogy az ország kőolajellátottsága zavartalan, és ez hosszú távon is így lesz.

A másik fontos téma értelemszerűen az állítólagos lengyelországi orosz rakétatámadás volt. A honvédelmi miniszter kiemelte, hogy bizonytalan információk állnak rendelkezésre, egyelőre nem lehet pontosan tudni, mi történt. 

A lengyelek tájékoztatását várja mindenki.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf beszélt a főtitkárával és több tagállam védelmi miniszterével. Ezeknek az egyeztetéseknek az volt a tapasztalata, hogy most minden kormány nyugalomra inti a saját országát. „Figyelemmel követjük az eseményeket, a magyar honvédség, mint mindig, az ország rendelkezésére áll. Egyelőre semmilyen különös lépést nem kell tennünk azon túl, hogy élő kapcsolatban vagyunk a teljes európai és nemzetközi Nato-rendszerrel.”

Azonnal képesek vagyunk reagálni, bármi történik

– húzta alá.

Előzmény

A lengyel sajtó az esti órákban számolt be arról, hogy két ember meghalt az ukrán határtól hét kilométerre lévő Przewodów városban, miután a délutáni órákban, 

16 óra körül két rakéta csapódott egy gabonaszárítóba.

Az esemény okai még nem ismertek – ezt a lengyel tűzoltóság megyei főkapitányságának szóvivője, Marcin Lebiedowicz főkapitány nyilatkozta. Azt megerősítette, hogy robbanás történt, és két személy a helyszínen életét vesztette.

Kedd este az orosz védelmi minisztérium azt közölte, hogy 

provokációnak minősülnek azok a lengyel médiajelentések, valamint a lengyel hivatalos nyilatkozatok,

amelyek szerint orosz rakéták csapódtak volna be lengyel területen. Ezek célja szerintük eszkalálni a konfliktust. Hangsúlyozták, hogy nem indítottak rakétákat a lengyel–ukrán határ térségébe. Ugyanakkor ennek ellentmond, hogy néhány órával korábban az orosz tüzérség a nyugatukrán Lviv (Lemberg) városát lőtte, ahol emiatt áramkimaradások történtek. 

Tény viszont, hogy a Pentagon is arról adott tájékoztatást, 

nem tudja megerősíteni,

hogy orosz rakéták csapódtak volna be lengyel földön.