Idén a minőségi bejglik ára általában 3000 forinttól indul, és nagyjából 4500-5000 forint körül áll meg – nyilatkozta a VG-nek a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke, Erdélyi Balázs. Hozzátette: noha biztosan megjelennek majd a piacon idén is az ipari termékek, amelyek jóval olcsóbbak lesznek, mint a cukrászdai bejglik, de általában a minőségük is lényegesen silányabb, a többségük valójában csak „bejglire hasonlító” termék.

© Cseh Gábor 20211206 Kissné Mónika üzletvezető, Dió, Mák, Beigli körkép, Szombathely,  Cseh Gábor, CSG, Vas Népe 20211206 Kissné Mónika üzletvezető, Dió, Mák, Beigli körkép, Szombathely,  Cseh Gábor, CSG, Vas Népe
Fotó: Cseh Gábor / Vas Népe

Hatalmasat nőttek az energiaárak

A 3–5 ezer forintos árakkal kapcsolatban megjegyezte: bár lehet, hogy kissé nagy szórásnak tűnik ez a sáv, de sajnos már a bejgli áránál is megjelenik az a tényező, hogy ki mennyiért kapja a szolgáltatójától az energiát. Emellett 

az alapanyagárak is a duplájukra emelkedtek, 

ám ez nagyjából mindenkire egységesen érvényes, leszámítva azokat, akik egyszerre nagyobb mennyiséget tudnak megrendelni, hiszen ők általában jobb áron juthatnak hozzá az alapanyagokhoz – magyarázta a szakmai elnök.

Hiába van már aranygaluskás is, a zselés szaloncukor fogy a legjobban

Egy magyar háztartás évente átlagosan egykilónyi szaloncukrot vásárol, leginkább zselés, marcipános, kókuszos, karamellás és csokoládékrémes ízesítésűt.

Kitért arra is, hogy az energiaárak növekedése nem egyszerre jelentkezik a piacon, hiszen vannak szerencsésebbek, akiknek lekötött és még érvényben lévő szerződésük van. Nekik nem kell mindenképpen hatalmasat emelniük az áraikon. Akinek viszont lejárt a szerződése, vagy a szolgáltató egyoldalúan felmondta, azok most tízszeres áron tudnak csak újraszerződni. Ráadásul sok esetben két hónapot előre ki kell fizetniük a szolgáltatónak – szemben az eddigi gyakorlattal, amikor a fogyasztás után, tehát utólagosan rendezték a számlát. 

A jelentősen megnövekedett költségek miatt sajnos a többségnek drasztikusabban kell idén emelni az árakon, ha továbbra is minőségi termékeket és hagyományos technológiával készített bejgliket szeretnének kínálni a vendégeknek 

– hangsúlyozta Erdélyi Balázs.

Otthon sem olcsó mulatság a bejglisütés

Aki úgy dönt, maga sütné meg az ünnepi finomságot, annak is mélyen a zsebébe kell nyúlnia. Aki például a diós bejgli mellett dönt, annak azzal kell számolnia, hogy a tölteléknek valót körülbelül 20 százalékkal drágábban kell megvennie, mint tavaly. 

20211209 SzegedBejgli készítés az Acappella cukrászdában.Fotó: F rank Yvette FY Délmagyarország20211209 Szeged

Bejgli készítés az Acappella cukrászdában.

Fotó: Frank Yvette FY Délmagyarország
Fotó: Frank Yvette / Délmagyarország

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint, míg 2021 októberében 4860 forint volt egy kiló tisztított dió átlagára, addig egy évvel később már 5750 forintot kértek érte. 

Tovább drágítja a sütést, hogy mind a tésztához, mind a töltelékhez szükség van vajra vagy margarinra, ezek ára pedig majdhogynem a duplájára nőtt egy esztendő alatt.

Átlagosan 47 ezer forint kerül az idén a magyar karácsonyfák alá

Az egyik hitelintézet felmérése szerint átlagosan százezer forintot készülnek költeni az ünnepi kiadásokra idehaza.