Az öntözésfejlesztést szolgáló beruházások sikeres megvalósítása érdekében az Agrárminisztérium 30 százalékkal megemelte a megvalósításhoz kapcsolódóan elszámolható kiadási összegeket a Vidékfejlesztési programban meghirdetett, A mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazat fejlesztése című pályázat vonatkozásában – jelentette be Nagy István agrárminiszter.

Aszály szárazság eső hiánya öntözés kukorica napraforgó termőföld Észak-Alföld2022.07.01fotó: Németh András Péter / Szabad Föld
Fotó: Németh András Péter / Szabad Föld

A tárcavezető hangsúlyozta, a fejlesztések megvalósításához kapcsolódóan elszámolható kiadási összegeket az emeléssel a jelenlegi piaci árakhoz igazították, így a gazdák még nagyobb biztonsággal valósíthatják meg tervezett beruházásaikat.

Kiemelte, hogy az öntözésfejlesztés a magyar mezőgazdaság versenyképességének megtartásához és további növeléséhez elengedhetetlen.

Különösen fontos ezt hangsúlyozni az idén, amikor Magyarország termőterületeinek nagy részét súlyos szárazság sújtotta.

Nagy István rámutatott: közös érdekünk az öntözött területek nagyságának a növelése. Ehhez nyújt segítséget a kiírás, amely átfogóan biztosít fejlesztési forrást az öntözéshez kapcsolódó minden tevékenységhez.

A miniszter arra is felhívta a figyelmet, hogy 

az öntözésfejlesztési támogatás évek óta folyamatosan a gazdák rendelkezésére áll, és a kérelmek beadására ennek a pályázati konstrukciónak a keretében még 2023. június 30-ig van lehetőség.