Ma 210 településen összesen 366 posta zár be ideiglenesen az miatt, így akik ezeken a kirendeltségeken szerettek volna ügyet intézni, azoknak sietniük kell, mert hamarosan már nem tehetik meg. A most bezárt posták feladatait más kirendeltségek veszik át. 

Az egyik bezáró budapesti posta. Fotó: Havran Zoltán / Magyar Nemzet

A Magyar Posta még október végén jelentette be, hogy az orosz–ukrán háború és a szankciók nyomán kialakult energiaválság miatt kénytelen több postát is bezárni ideiglenesen, hogy takarékoskodjon. Ahogy akkor írták: ez az intézkedés a postai küldemények házhoz kézbesítését nem érinti, 

az érintett posták működésének szüneteltetése létszámleépítéssel nem jár, a nagyjából 740 munkavállalót a környező postákon helyezik el. 

A fenti intézkedéstől függetlenül a Magyar Posta a fővárosban, illetve Pest, Hajdú-Bihar és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében csoportos létszámcsökkentésre vonatkozó szándékot jelentett be a működés hatékonyságának javítása érdekében, amelyet kizárólag az irányítási és a szolgáltatási területeken hajt végre.

A közleményben kitértek arra is, hogy a Magyar Posta Zrt. – amelynek november elejétől új vezérigazgatója van Balczó Barnabás személyében – az előírt mintegy 1600 posta helyett – a szüneteltetést követően is – országszerte több mint 2200 postával áll az ügyfelek rendelkezésére. Kiemelték: 

a hazai postahely-lefedettség nemzetközi szinten is kiemelkedő, míg hazánkban 3,46 posta jut tízezer főre, addig ez a szám Európában mindössze 2,91.

A megszűnő posták listáját ebben a közleményben érheti el