Szeptemberben az ipari termelés volumene 11,3 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, míg munkanaphatástól megtisztítva a termelés 11,6 százalékkal bővült. A feldolgozóipari alágak döntő többségében nőtt a termelés volumene, a legnagyobb mértékben a villamos berendezés gyártásában. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás a 2022. augusztusinál 1,6 százalékkal nagyobb volt – áll a Központi Statisztikai Hivatal második becslésében. Az első becslésben közölt szeptemberi adathoz viszonyítva a második adata nem változott.

2016. április 29. Kecskemét. Mercedes gyár. Ipar, munkások. Autóipar.
Fotó: Veres Viktor / MW

Az ipari volumene 13,3 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál, a feldolgozóipari exportértékesítés 31 százalékát képviselő járműgyártás kivitele 33, a 15 százalékos súlyú számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásáé 21 százalékkal bővült. Az ipar belföldi értékesítése 5,8 százalékkal emelkedett, míg a feldolgozóiparé 3,0 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjához képest.

Az iparon belül döntő (94 százalékos) súlyt képviselő feldolgozóipar termelése 11,5, az energiaiparé (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 7,4, a csekély súlyú bányászaté 1,0 százalékkal nőtt 2021 szeptemberéhez viszonyítva. A legnagyobb súlyú, a feldolgozóipari termelés 25 százalékát képviselő járműgyártás 32 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A közúti gépjármű gyártása 36, a közúti jármű alkatrészeinek gyártása 29 százalékkal nőtt.

A feldolgozóipari termelés 11 százalékát számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 22 százalékkal bővült az előző év azonos hónapjához képest. A két legnagyobb alágazat közül az elektronikai alkatrész, áramköri kártya gyártása 29, az elektronikus fogyasztási cikk gyártása 9,9 százalékkal emelkedett.

A KSH megállapítja, hogy a feldolgozóiparból 12 százalékkal részesülő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 1,4 százalékkal bővült, elsősorban a külpiaci eladások növekedésének köszönhetően, miközben a hazai eladások mérséklődtek. A legnagyobb súlyt (22 százalék) képviselő húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 9,0 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Ezenkívül még három alágazatban csökkent a kibocsátás: a malomipari termék, keményítő gyártásában 16,0, a pékáru, tésztafélék gyártásában 3,8, a gyümölcs-, zöldségfeldolgozás, -tartósításban 1,7 százalékkal. A többi alágazatban 1,0 és 33 százalék közötti mértékben nőtt a termelés, a legnagyobb mértékben a növényi, állati olaj gyártásában.

A villamos berendezés gyártása az alágak közül a legnagyobb mértékben, 47 százalékkal emelkedett. A két legjelentősebb súlyú alágazat közül az akkumulátor, szárazelem gyártása 87, a villamos motor, áramfejlesztő, -elosztó, -szabályozó készülék gyártása 62 százalékkal bővült. A két közepes súlyú alág közül a gumi, műanyag és nemfém ásványi termék gyártása 0,2 százalékkal nőtt, ugyanakkor a fémalapanyag és fémfeldolgozási terméké 10,4 százalékkal visszaesett az előző év azonos hónapjához mérten.

Öt hónapja tart a visszaesés a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozásban: szeptemberben a termelés volumene 21 százalékkal kisebb volt, mint 2021 azonos hónapjában, mindkét értékesítési irányban csökkentek az eladások.