Az végrehajtó testülete még ebben a hónapban sorsdöntő ülést tart abban a témában, hogy Magyarország hozzájuthat-e az uniós helyreállítási forrásokhoz (RRF) – erről a Bloomberg írt. Ennek megítélésében a legkardinálisabb, hogy a jogállamisági eljárásban vállalt 17 magyar intézkedés végrehajtását hogyan értékelik.

Fotó: SOOC via AFP

A lapnak nyilatkozó, nevük elhallgatását kérő uniós tisztviselők szerint az Európai Bizottság a november 22-i kollégiumi ülésén határozhat a Covid-járvány kapcsán született magyar helyreállítási tervről. Ezt követően kerülhet majd a tagállamokat tömörítő Európai Tanács elé a kérdés.

A 27 tagállam közül Magyarország az egyetlen, amely még nem kapott Brüsszeltől jóváhagyást.

Lengyelországnak ugyan elfogadták a helyreállítási tervét, de még egyetlen euróhoz sem fért hozzá, miután a lengyel igazságügyi rendszer átalakítása a bizottsági álláspont szerint az uniós joggal ellentétesen ment végbe.

Veerle Nuyts, a bizottság szóvivője úgy nyilatkozott, hogy Brüsszel és Budapest az elmúlt hónapokban számos kérdésben előrehaladást ért el a helyreállítási terv véglegesítése kapcsán. 

Azon dolgozunk, hogy az értékelésünket a lehető leggyorsabban befejezzük

 – tette hozzá. A Bloomberg emlékeztetett rá, hogy az idő sürget, ha ugyanis a bizottsági ajánlás alapján a tagállamok ebben az évben nem fogadják el a magyar tervet, akkor a Magyarországnak járó 5,8 milliárd eurós helyreállítási keret 70 százaléka elveszik. A jogállamisági eljárás lezárásának végső határideje december 19.

A lap egyébként azt a forgatókönyvet valószínűsíti, hogy a 17 vállalt intézkedés önmagában nem lesz elégséges ahhoz, hogy Magyarország zöld lámpát kapjon.

Az igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatban várhatóan további elvárások merülhetnek fel, és részben ezek teljesülésének függvényében kezdődhet meg a helyreállítási pénzek folyósítása, jó eséllyel majd jövőre.

Megint összeakaszkodott Lengyelország Brüsszellel

Az Európai Bizottság meg akarja tiltani Lengyelországnak a bevezetett „inflációellenes pajzs” egyes elemeit. Bírsággal fenyeget, ha megmarad az energiahordozók csökkentett áfája, a kormány ezért módosít az eddigi intézkedéseken – jelentette be hétfőn Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő. Az inflációellenes pajzsot tavaly év végétől több lépésben vezették be. A főképp december végéig érvényes intézkedéscsomag keretében nullára csökkent az élelmiszerek, a földgáz és a műtrágya, 8 százalékra az üzemanyagok, valamint 5 százalékra a távfűtés és a villanyáram áfája. Az Európai Unióban még megengedett minimális szintre csökkentették az üzemanyagok és a háztartási áram jövedéki adóját is. Morawiecki aláhúzta: Varsó nem akar újabb frontot nyitni a Brüsszellel folytatott vitákban.