Sokat sejtető bejegyzést tett közzé a Facebookon Navracsics Tibor, területfejlesztési és uniós források felhasználásáért felelős miniszter. A posztban éppen egy repülőgépre száll, amely Brüssszel irányába tart. A visszatartott uniós források felszabadításáért szükséges lépések megtételére Magyarország ugyanis november 19-i határidőt kapott, vagyis pont a hét végén járt le ez a határidő. A miniszter szinte biztos, hogy a Brüsszeli testülettel folytat majd megbeszélést arról, megfelelően végrehajtotta, vagy sem elvárásaikat a magyar kormány. 
Mindenesetre a szükséges jogszabályokat villámsebességgel fogadták el az Országgyűlésben és az egyik legfontosabb intézkedés, a korrupcióellenes hatóság, hivatalos nevét az Integritás Hatóság november 19-e óta már működik. Ezen tényekből kiindulva nagy az esély a megegyezésre, ám mivel a hazánk és a brüsszeli testület – hátterében a baloldali többségű Európai Parlamenttel – nyilvánvalóan politikai természetű vitát folytat, a végeredmény egyáltalán nem garantálható.

Mindenesetre Navracsics Tibor optimista volt legutóbbi váci sajtótájékoztatóján, mint mondta, az Európai Bizottsággal folytatott tárgyalások befejeztével az év végére „visszatérhetünk ahhoz a normális menetrendhez”, amely szerint az operatív programok és a helyreállítási alap forrásai újra rendszeresen érkezhetnek Magyarországra.

A miniszter tájékoztatása szerint a bizottságnak tett 17 vállalásnak köszönhetően – amelyekről a jogállamisági feltételeknek történő megfelelés érdekében döntött a kormány és terjesztette be ezeket az Országgyűlésnek –, az év végéig meghosszabbított határidőig megszülethet a megegyezés az Európai Bizottsággal.

20221111 BudapestNavracsics Tibor területfejlesztési miniszter
Fotó: Havran Zoltán / Magyar Nemzet

Az Európai Bizottság korábban úgy döntött, hogy 7,5 milliárd eurónyi forrás befagyasztására tesz javaslatot, ha a magyar kormány november 19-ig nem teljesíti a kitűzött vállalásokat. Sajtóhírek szerint, azonban úgy tűnik, hogy ez a dátum egy héttel eltolódhat, és november 29-én jelentheti be a bizottság a döntését. 

Ezért is lehet kiemelten fontos Navracsics Tibor miniszter mostani utazása, hiszen feltételezhetően most tisztázhatja még a menet közben esetleg még felmerült kérdéseket, annak érdekében, hogy hazánk hozzáférhessen a neki egyébként jogosan járó forrásokhoz.

A három magyar operatív program 70 százalékának a befagyasztását a bizottság elhalasztotta, türelmi időt szabva a magyar kormánynak, hogy teljesítse a kondicionalitási feltételeket. Ha a bizottság a november 29-i ülésén úgy ítéli meg, hogy ezek a feltételek maradéktalanul teljesültek, akkor dönthet úgy, hogy visszavonja ajánlásait, és a 22,5 milliárd eurós források Magyarországra érkezésének nem lesz további akadálya.