BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Négy hazai bankra is lesújtott a jegybank szigora

A Magyar Nemzeti Bank összesen csaknem 75 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki a pénzmosás és terrorizmusfinanszírozás ellen nem elég szigorúan eljáró pénzintézetekre.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) mintegy 75 millió forint felügyeleti bírságot rótt ki három bankra és egy banki fióktelepre a pénzmosás és terrorizmusfinanszírozási kockázatok kezelését áttekintő témavizsgálata nyomán – közölte csütörtökön a jegybanki felügyelet. A vizsgált piaci szereplők többsége az ügyfél-átvilágítás, a gyanús esetek bejelentése, a belső ellenőrzési és információs rendszer szűrési gyakorlata, a belső eljárásrend szabályszerűsége, a kötelező szűrési feltételek alkalmazása, illetve a tényleges tulajdonosok azonosítása kapcsán vétett hibákat.

20200420 Budapest Magyar Nemzeti Bank (MNB)Magyar Nemzet fotó: Mirkó István (MI) 20200420 MN Budapest Magyar Nemzeti Bank illusztráció  Magyar Nemzet fotó:Mirkó István
Fotó: Mirkó István / Magyar Nemzet 

A feltárt problémák nem érintik az intézmények megbízható működését.

A Magyar Nemzeti Bank témavizsgálatot végzett a Duna Takarék Bank Zrt.-nél, az Oberbank AG Magyarországi Fióktelepénél, a Polgári Bank Zrt.-nél és a Sopron Bank Zrt.-nél, elsősorban a pénzmosás és terrorizmusfinanszírozási kockázatok kezelését és a szűrési eljárásokat áttekintve.

Az ellenőrzések a 2019. január 1-jétől a vizsgálat lezárásáig terjedő időszakot ölelték fel, és több jelentős és ismétlődő hiányosságot is feltártak.

A Polgári Bank többször elmulasztotta haladéktalanul megtenni bejelentését a gyanús tranzakciók kapcsán, és jogsértőnek bizonyult egy gyanús eset kapcsán az ügyletfelfüggesztési gyakorlata is. Szűrési gyakorlata nem volt alkalmas a szokatlan − az adott ügyfélnek a banknál rendelkezésre álló adataival összhangban nem álló − ügyletek, tranzakciók kiszűrésére, illetve szűrőrendszerének belső eljárásrendje sem felelt meg teljesen a jogszabályoknak.

A jegybanki vizsgálat megállapította azt is, hogy a bank pénzmosás és terrorizmusfinanszírozás kiszűréséért felelős vezetője összeférhetetlen módon az egyik üzleti területért is felelős volt. A hitelintézet a visszaélések megakadályozására nem alakított ki megfelelő kockázatalapú eljárást az általa az ügyfél-átvilágítások során beszerzett okmánymásolati képek felhasználására. Rendszeresen nem kért ügyfélnyilatkozatot a tényleges tulajdonosról, valamint elmulasztotta ellenőrizni az ezzel kapcsolatos adatokat.

Nagy gondban egy kis biztosítóegyesület

A Magyar Nemzeti Bank átfogó vizsgálata befejezéséig, de legfeljebb négy hónapra felügyeleti biztost rendelt ki a mezőgazdasági biztosításokat kínáló Magyar Gazdák Kölcsönös Biztosító Egyesületéhez.

Az Oberbank fióktelepe nem megfelelően állította össze belső ellenőrző és információs rendszerének szűrőrendszerét, továbbá nem biztosította megfelelően annak folytonos működését, valamint a jogszabályban előírt kötelező szűréseket és az eredmények határidőben történő feldolgozását.

A fióktelep a tényleges tulajdonosok személyéhez kötődő adatok és okiratok megváltozásáról történő tudomásszerzést követően ügyfelét nem világította át ismételten, s így nem biztosította a tényleges tulajdonosi adatok naprakészségét. Emellett számos ügyfél vonatkozásában hiányosan tett bejelentést a pénzmosási vagy terrorizmusfinanszírozási gyanúról.

A Duna Takarék Bank több esetben nem szerezte be ügyfeleitől a pénzeszköz forrására vonatkozó információkat, és hiányosak voltak a pénzeszközforrás-beszerzési gyakorlattal kapcsolatos belső kontrollok is. A bank többször nem teljesítette ismételt bejelentési kötelezettségét, illetve hiányosnak bizonyult a monitoringszabályzata is. Nem megfelelően végezte el az előírt kötelező szűréseket sem, valamint pontatlan gyakorlatot követett a megerősített eljárások és az azokkal összefüggő szűrések során. Az ügyfél-átvilágításoknál hiányosnak minősült a kiemelt közszereplői státusz ellenőrzésével, az okmánymásolatok minőségével és az okmánymásolatok felhasználásával összefüggő gyakorlata is.

A Sopron Banknál szintén bejelentési és ügyfél-átvilágítási problémák merültek fel.

Mindezek nyomán a jegybank a csütörtökön publikált határozataiban

40 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki a Polgári Bankra, 22,5 millió forintot az Oberbank AG magyarországi fióktelepére, 6,5 millió forintot a Sopron Bankra, illetve 6,25 millió forintot a Duna Takarék Bankra.

A Magyar Nemzeti Bank a figyelmeztetések alkalmazása mellett határidők kitűzésével kötelezte a piaci szereplőket a feltárt hiányosságok kijavítására, majd ezt követően a megtett intézkedésekről való – a bank vezető testületei által jóváhagyott – beszámolásra.

A jelentősebb bírságösszegek kapcsán súlyosbító körülménynek számított egyebek közt a feltárt jogsértések súlyos, rendszerszintű vagy ismétlődő jellege, továbbá egy piaci szereplő esetében az együttműködés hiánya is a vizsgálat során. Enyhítő körülménynek számított, ha a vizsgálat során az intézmény érdemi intézkedéseket hozott a feltárt hiányosságok megszüntetése érdekében, illetve együttműködő magatartást tanúsított.

Kisebb hibákkal, de betartják a fizetési moratórium szabályait a bankok

A hazai pénzintézetek összességében csak kisebb hibákat követtek el a fizetési halasztás betartásában.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.