Kilencven százalékban már elbírálták a védett őshonos és veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták genetikai állományának in situ megőrzése című vidékfejlesztési felhívás idén benyújtott támogatási kérelmeit, és így 19,2 milliárd forintot oszthatnak ki az állatfajták tartóinak – közölte az MTI jelentése szerint Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár.

magyar racka
Fotó: Nemeth Andras Péter/Szabad Föld

Az Agrárminisztérium közleménye arról tájékoztat, hogy a támogatások célja az alacsony létszámú, védett, őshonos, veszélyeztetett mezőgazdasági és fajtarekonstrukció alatt álló mezőgazdasági állatfajták életképes állományának fenntartása azok természetes helyén, a fajták hagyományos tartási, takarmányozási körülményei között.

A pályázat iránt erőteljes érdeklődés mutatkozott, ami felülmúlta a várakozásokat. 

A gazdák ezrével nyújtották be a támogatási kérelmeiket, a korábbi hasonló kiírásoknál sokkal többen, és sokkal nagyobb állatlétszámra, ami igazolja, hogy erre a fajta segítségre szükség van, illetve előrevetíti, hogy a támogatás eredményes lehet. 

A napokban az első körben mintegy 1720 gazdálkodónak bocsátottak ki támogatói okiratot, ők ezzel három éven keresztül válnak jogosulttá a pénzre.

Ezzel nincs vége: az államtitkár arról is tájékoztatott, hogy a pályázathoz még egy alkalommal lehet csatlakozni.

Az újabb támogatási kérelmeket 2023. január 2–31 között lehet benyújtani.

A kötelezettségvállalási időszak minden kedvezményezett számára 2024. december 31-ig tart.