Ágazaton belül marad a SZÉP-kártya-bevétel – kommentálta a szálláshelyek, vendéglátás és rekreációs szolgáltatások között átjárhatóvá tett költési lehetőség hírét Baldauf Csaba, a magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnöke a VG-nek a kormánydöntésről szóló tájékoztató után. Mint az a szövetség múlt heti közgyűlésén elhangzott, a kártyás feltöltések összege dinamikusan nő, a tavalyi 270 milliárd forint után idén 280 milliárd került a kártyákra január és október között, ezekből 326 milliárd forintnyi bevételre számíthat a belföldi turizmus.

Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Bár a részletszabályok még nem ismertek, a ma bejelentett módosításokat örömmel üdvözölte a szállodaszövetségi elnök, hozzátéve, hogy bár maradt pár nyitott pont, a kormány ma bejelentett döntései okot adnak a bizakodásra, hogy az idő előrehaladtával tovább tudnak tárgyalni a döntéshozókkal.

Nagyon fontos, hogy megszületett a turisztikai hozzájárulás (turho) felfüggesztéséről szóló döntés, eszerint október 1. és március 31. között a nettó árbevétel 4 százaléka a vállalkozásoknál marad.

Ez egyértelmű segítség, mert ezzel tudnak tervezni a cégek, és dönteni a jövő évről, bár a forgalmat, azaz a várható bevételt még nem látják, de az rendkívüli mértékben megemelkedett költségek egy részére fedezetet kaptak.

A turho felfüggesztéséről, illetve sorsáról szóló kormányzati döntést nagyon várták a szállodaiparban és a vendéglátásban, a piaci szereplők november végéig számítottak ennek bejelentésére korábbi híreink szerint. Mint emlékezetes, nem kellett turizmusfejlesztési hozzájárulást fizetni 2020. március 1-jétől 2021. december 31-ig, akkor a koronavírus-járvány miatt.

A mai csomagban még szereplő 24 havi munkaidőkeret rugalmas kezelésének lehetővé tétele – mint azt Baldauf Csaba hangsúlyozta – a túlórák elszámolásában és beosztásában, közvetlenül pedig a munkaerő-megtartásban fontos segítség.