Az álláskeresők számának alakulása 2022 első tizenegy hónapjában a szankciók sújtotta gazdasági helyzet ellenére kiemelkedően kedvező, havonta átlagosan 239 ezer fő.  Az eddigi legjobb éves átlag a 2019-ben látott 250 ezer volt. 

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat havi gyorsjelentése szerint 2022 novemberében 233 609 álláskeresőt tartottak nyilván. Ez a valaha mért negyedik legalacsonyabb mérték, ennél kedvezőbb szintet kizárólag az idén júniusban, júliusban és augusztusban lehetett látni. 

Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

A kormány 2010 óta a munkaalapú gazdaság kiépítésén és a teljes foglalkoztatás elérésén dolgozik. Ezt a célt a válsághelyzetekben sem adja és adta fel, folyamatosak a vállalkozások megerősítését és a munkahelyek megtartását célzó támogatások. A kabinet többek közt kiterjesztette a kamatstopot a kkv-kra és rendkívül kedvezményes hitelt biztosít a Széchenyi Kártya Programon keresztül. Mindemellett az augusztus közepétől elérhető Vállalkozások regionális munkaerő támogatása program 11 ezer nehéz foglalkoztatási helyzetű embernek segített elhelyezkedni. Esetükben a támogatás mértéke eléri a 8,4 milliárd forintot.