Két, koronavírus miatt megtépázott évad után az idei lehetett volna az első teljes és normális időszak, de az energiaár robbanás és az nemcsak a színházak üzemeltetőit, hanem a színházba járókat is megütötte, ami máris megmutatkozik még a színházjegymentő vállalkozás, a Maesteszinhaz.hu forgalmán is. 

Ma este Színház!
Fotó: Ma este Színház!

Mint Limbacher Tivadar a maesteszinhaz.hu Kft. cégvezető-alapítója a VG-nek elmondta, miközben épp az egymilliomodik eladott jegyhez közelítenek, és a működésük alatt elért immár kétmilliárd forintos forgalomhoz, a máskor kiemelkedően erős novemberben komoly visszaesést látni. A bázisnak tekinthető 2019 novemberi időszak 70-75 százalékát hozzák darabszámban csak, ami az éves forgalomban mintegy 8 százalékos mínuszt generál majd. Mindeközben a megdrágult színházjegyek révén a bevétel 16 százalékkal nagyobb lesz, mint két éve volt. 

Az átlagos jegyár 2019-hez képest 25 százalékkal nőtt –  2100 forintról 2600-ra –, ami a rezsiválság és a vágtázó infláció miatt óvatossá vált vásárlói magatartással összeérve már aggasztó előjel a továbbiakra nézve is.

Látszik, hogy kevesebb a színházi premier, és több színház jelezte már, hogy a jövő év első hónapjaiban bezár, mert nem tudja miből finanszírozni a sok tíz millió forinttal emelkedő rezsiszámlákat. 

Ma este Színház!
Fotó: György Zsolt / Ma este Színház!

Érvágás ez a helyzet nemcsak a színházjegy mentő, az utolsó napra megmaradó jegyeket féláron – plusz némi kezelési költség fejében – értékesítő cégnek, de a színházrajongóknak is, hiszen így az évad jócskán megrövidül. Ha a nyáron amúgy sem működő színházak a fűtési szezonban sem, vagy csak részlegesen lesznek nyitva, akkor az elérhető előadások száma is jelentősen megcsappan. 

Nagy kérdés, és egyelőre megválaszolhatatlan, hogy a féláras színházjegyeket forgalmazó társaság nagyobb forgalmat könyvelhet-e majd el, ha tovább csökken a gazdasági helyzet miatt a vásárlóerő, mert több jegyet adnak el féláron, vagy épp emiatt sokkal kevesebb előadásra sokkal kevesebb jegy kerül piacra – teljes áron, vagy kevesebbért.

A Maesteszinház.hu hírlevele naponta 120 ezer emberhez jut el, naponta 50-60 ezren nyitják meg és böngészik át a maradék, zömében budapesti színházjegyek listáját. Hétvégén átlagosan 40-50, hétköznap 20-25 előadásra lehet kedvezményes áron jegyhez jutni az oldalon. 

A cég az elmúlt két évben elkönyvelt 130 millió forintos bevétel után az idén 300 millió forintot érhet el, zömében az infláció miatt megugrott jegyárak révén. A koronavírus előtti években 110-120 ezer jegyet adott el a jegymentő vállalkozás, idén legfeljebb 100 ezret fog összesen, ha az év vége a tervek szerint alakul a várakozáson aluli november után.

Ezerkétszázért színházba

A tipikus jegyárak idén 2500–3000 forint között mozognak, a legolcsóbban ma például 1200 forintért lehetett színházjegyet vásárolni. Még az Operába is ki lehet időnként fogni féláron jegyeket, de a jó helyre szóló jegyek oda 20 ezer forint körül forognak – tudtuk meg.