A Költségvetési Tanács elnöke úgy gondolja, hogy az 1,5 százalékos GDP-növekedés előrejelzése a világ nagy értékelő cégeinek becslésével azonos. Az viszont komorabb prognózist jelzett.

Kovács Árpád Költségvetési Tanács
Kovács Árpád szerint kérdéses, hogy tartható-e a jövő évi költségvetés.
Fotó: Kallus György

A módosítás továbbviszi a nyári költségvetés fő célrendszerét. Nem történt olyan jellegű változtatás, amely alapvetően meghatározta volna támogatáspolitikát, a jóléti törekvéseket, a beruházásokkal, rezsivel kapcsolatos dolgokat

nyilatkozta az InfoRádiónak adott interjújában Kovács Árpád.

Varga Mihály pénzügyminiszter nyár végén a büdzséről szóló szavazásnál még a 3,5 százalékos hiány tartásáról beszélt, ezt az értéket kellett később módosítani 3,9 százalékra.

A Költségvetési Tanács elnöke szerint megfontolandó az is, hogy a következő évi költségvetés nyári megszavazása nem korai-e, erről évről évre vannak viták a szereplők között.

A 1,5 százalékos GDP-növekedéssel kapcsolatban elmondta, hogy a piac ezt egy optimista forgatókönyvként értékeli, az Európai Unióra vonatkozó előrejelzések is komorabbak ennél.

Ezzel Kovács Árpád is nagyrészt egyetért. A Költségvetési Tanács első embere szerint elképzelhető a nulla körüli technikai recessziós állapot 2023-ban, amelynek alapján, bár nagyon nagy kockázatokkal, de az 1,5 százalék teljesíthetőnek látszik.

A kockázatok ellenére is csökkenhet jövőre az államadósság – ítéletet mondott a Költségvetési Tanács

Hozzájárulását adta a jövő évi büdzsé módosításáról szóló kormányrendelet kihirdetéséhez a Költségvetési Tanács a keddi ülésén, miután a múlt héten a kabinet megküldte a készülő jogszabályt. A háromtagú testület jókora kockázatokat is lát a büdzsében, még úgy is, hogy a hiánypálya magasabb lesz a tervezettnél.