Októberben 2,1 százalékkal nőtt a vendéglátás forgalmának volumene a szeptemberi 3,2 százalékos visszaesés után. Ugyanekkor 29,7 százalékkal emelkedett az ágazat árbevétele a tetemes áremelések következtében, annak ellenére, hogy a reáljövedelmek csökkenése a kereslet visszaesését okozhatta – közölte Suppan Gergely, a Magyar Bankholding vezető elemzője a KSH adataira támaszkodva.

Waitress serving food to a group of customers at a restaurant Happy Latin American waitress serving food to a group of friends having dinner  at a restaurant - food service concepts, vengédlátás, étterem, pincérnő, felszolgálás, gdp, kisvállalkozás, kkv,
Fotó: Getty Images

Az idegenforgalmi elemzés emlékeztet arra, hogy számos vendéglátó jelentette be az elmúlt hónapokban a tevékenység szüneteltetését. A Manpower ősz eleji felmérése szerint érdemi fordulat következhet be a munkaerőpiacon, miután a HoReCa-szektorban – a vendéglátóipar egyik szegmense, amely a szállodákra, éttermekre és kávéházakra fókuszál –

a hotelek és éttermek 39 százaléka tervezett elbocsátást a durván megugró energiaköltségek miatt. 

Ez összesen 12 százalékponttal haladja meg a munkaerő-felvételben gondolkodó cégek számát, ami a munkaerőhiányos helyzetnek is véget vethet. A kilátásokat az javíthatná, ha az a tervezett energiapolitikai intézkedésekkel radikálisan tudná csökkenteni az európai földgáz és áram árát. 

Már csak egy lépésre a járvány előtti szinttől a magyar turizmus

Egy erős december még segíthet javítani az éves eredményeket.

A legfőbb gond, hogy a reáljövedelmek csökkenése a kereslet visszaesését okozhatta, ezért a többszörösére ugró energiaköltségeket nem tudják a vendégekre áthárítani a vállalkozások, és így több vendéglátóhely kényszerülhet bezárásra.

Eddig ellensúlyozhatta a negatív hatásokat az idegenforgalom folytatódó helyreállása, ami a folyó fizetési mérleg javulását is támogatja.

A járvány elleni korlátozások szinte teljes feloldása határozottan élénkítette az európai turizmust, ám a háború miatti óvatosabb magatartás rontja a kilátásokat, az energia- és az élelmiszerárak drasztikus emelkedése pedig érdemben ronthatja a vásárlóerőt. Az Európán kívüli vendégek fogadása jóval lassabban állhat helyre.

 A vendéglátás számos nehézséggel szembesült az elmúlt időszakban

– emlékeztet Suppan Gergely.

A fokozott munkaerőhiány miatt nagymértékben emelni kellett a béreket, míg az elszálló energia- és élelmiszerárak miatt elkerülhetetlen volt a két számjegyű, mintegy 30 százalékos áremelkedés.

Mindenki ünnepelni akar, de szűkre húzzák az év végi partik büdzséjét a vállalatok

Fontosnak tartják a karácsonyi rendezvényeket a cégek.