BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mindenki ünnepelni akar, de szűkre húzzák az év végi partik büdzséjét a vállalatok

Többségében szolid, bensőséges dolgozói partikkal zárják az évet azok a cégek, amelyek tudnak és akarnak költeni a csapatépítésre, az alkalmazottaik lojalitásának erősítésére. Az ünnepi céges vacsorák büdzséjét szorosabbra húzták az elmúlt hetekben, lemondásra csak végső esetben kerül sor.

Nyártól kezdve rengeteg ajánlatkérés érkezett különböző cégektől a karácsonyi ügyfélpartikra és dolgozói évzáró vacsorákra, érezhetően várta már mindenki, hogy két év kihagyás után végre újra legyenek ünnepi programok – mondta a VG-nek Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) elnöke, a La Fiesta Party Service tulajdonos-ügyvezetője. 

Group,Of,Diverse,Friends,Having,A,Dinner, Group of diverse friends having a dinner, business dinner, céges vacsora, Shutterstock
A bensőséges céges ünnepi összejövetelekre a munkavállalók és munkaadók részéről is van igény.
Fotó: Shutterstock

Mint utóbb kiderült, az érdeklődés intenzív volt és maradt, de az óvatosság is általánossá vált, a megrendelésekkel az utolsó percig vártak és várnak a cégek. Az energiaválság mindenkit óvatossá tett, a vállalkozásokat és a magánszemélyeket egyaránt sújtja a jelenlegi helyzet. 

Egyelőre azonban úgy tűnik, hogy mozgalmas lesz az év vége, a munkavállalók megtartása érdekében még a karácsonyi partikat is bevetik a cégek. Egy kihívásokban gazdag év után most mindenki egy bizonytalanságokkal teli év elé néz, az esztendőt kellemes hangulatban, bensőségesen lezárni minden korábbinál fontosabb lett munkaadó és munkavállaló számára egyaránt.

A vendéglátás szempontjából az idei év nem alakult rosszul, változatlan áron számítva már csaknem elérték a 2019-es év forgalmát az első nyolc hónapban

– összegezte az MVI elnöke. A költségek növekedését azonban nem tudták, azaz nem merték egy az egyben áthárítani a vendégekre, ezért a korábbiaknál jóval kisebb volt a realizálható nyereség.

Az időközben bezárt vagy a pandémia óta ki sem nyitott üzletek forgalma átterelődött a nyitva tartó egységekhez, miközben a szektorban a közvetlenül foglalkoztatott, korábbi 150 ezer helyett most 140-144 ezer ember dolgozik.

Több ezer munkavállaló hiányzik a vendéglátásból.

Kovács László rámutatott: a vendéglátás sínylette meg leginkább a pandémiát, az ágazattal kapcsolatban erős bizalomvesztés mutatkozott munkavállalói körökben. 

Nagyon fontos, hogy az ígéretes év vége után a teljesen bizonytalan jövő év elejét is átvészeljék a vendéglátóipari vállalkozások, amelyek munkaerő-megtartó képességét külső segítséggel kell majd a holtszezonban megtámogatni. 

Empty,Evening,Restaurant,Interior
Szükség lesz az újabb állami mentőövre a holtszezonban. 
Fotó: Shutterstock

Mindenki tisztában van vele, hogy sokkal nehezebb a helyzet, mint a pandémia alatt volt, sem a gazdaságban, sem az emberek zsebében nincs már annyi pénz, mint akkor – fogalmazott az ipartestületi elnök.

Állami mentőöv híján azonban aligha elképzelhető, hogy sok tízezres elbocsátások nélkül eljussanak a fűtési szezon végéig, és hogy akkor majd legyen kivel újraindulni. A csapatépítés nem megy egyik napról a másikra, ezt a Covid után sokan megtapasztalhatták, éppen az akkori időkből okulva igyekeznek a létszámleépítést elkerülni a vendéglátósok.

Az ágazat előnye, hogy 90 százalékban mikrovállalkozásokból áll, 99 százalékban kkv-kból, vagyis nagyon rugalmasan tud alkalmazkodni a változásokhoz. 

Már a céges karácsonyi partik sem lesznek a régiek

Újra kitörhet a karácsonyi céges partiláz, de az idén a korábbiaknál jóval csendesebbnek ígérkezik az év vége. A megrendelők többsége a Covid, a háború és a feszült gazdasági környezet miatt könnyed csapatépítő rendezvényekkel tervezi zárni az ünnepek előtti időszakot.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.