Nyártól kezdve rengeteg ajánlatkérés érkezett különböző cégektől a karácsonyi ügyfélpartikra és dolgozói évzáró vacsorákra, érezhetően várta már mindenki, hogy két év kihagyás után végre újra legyenek ünnepi programok – mondta a VG-nek Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) elnöke, a La Fiesta Party Service tulajdonos-ügyvezetője. 

Group,Of,Diverse,Friends,Having,A,Dinner, Group of diverse friends having a dinner, business dinner, céges vacsora, Shutterstock
A bensőséges céges ünnepi összejövetelekre a munkavállalók és munkaadók részéről is van igény.
Fotó: Shutterstock

Mint utóbb kiderült, az érdeklődés intenzív volt és maradt, de az óvatosság is általánossá vált, a megrendelésekkel az utolsó percig vártak és várnak a cégek. Az mindenkit óvatossá tett, a vállalkozásokat és a magánszemélyeket egyaránt sújtja a jelenlegi helyzet. 

Egyelőre azonban úgy tűnik, hogy mozgalmas lesz az év vége, a munkavállalók megtartása érdekében még a karácsonyi partikat is bevetik a cégek. Egy kihívásokban gazdag év után most mindenki egy bizonytalanságokkal teli év elé néz, az esztendőt kellemes hangulatban, bensőségesen lezárni minden korábbinál fontosabb lett munkaadó és munkavállaló számára egyaránt.

A vendéglátás szempontjából az idei év nem alakult rosszul, változatlan áron számítva már csaknem elérték a 2019-es év forgalmát az első nyolc hónapban

– összegezte az MVI elnöke. A költségek növekedését azonban nem tudták, azaz nem merték egy az egyben áthárítani a vendégekre, ezért a korábbiaknál jóval kisebb volt a realizálható nyereség.

Az időközben bezárt vagy a pandémia óta ki sem nyitott üzletek forgalma átterelődött a nyitva tartó egységekhez, miközben a szektorban a közvetlenül foglalkoztatott, korábbi 150 ezer helyett most 140-144 ezer ember dolgozik.

Több ezer munkavállaló hiányzik a vendéglátásból.

Kovács László rámutatott: a vendéglátás sínylette meg leginkább a pandémiát, az ágazattal kapcsolatban erős bizalomvesztés mutatkozott munkavállalói körökben. 

Nagyon fontos, hogy az ígéretes év vége után a teljesen bizonytalan jövő év elejét is átvészeljék a vendéglátóipari vállalkozások, amelyek munkaerő-megtartó képességét külső segítséggel kell majd a holtszezonban megtámogatni. 

Empty,Evening,Restaurant,Interior
Szükség lesz az újabb állami mentőövre a holtszezonban. 
Fotó: Shutterstock

Mindenki tisztában van vele, hogy sokkal nehezebb a helyzet, mint a pandémia alatt volt, sem a gazdaságban, sem az emberek zsebében nincs már annyi pénz, mint akkor – fogalmazott az ipartestületi elnök.

Állami mentőöv híján azonban aligha elképzelhető, hogy sok tízezres elbocsátások nélkül eljussanak a fűtési szezon végéig, és hogy akkor majd legyen kivel újraindulni. A csapatépítés nem megy egyik napról a másikra, ezt a Covid után sokan megtapasztalhatták, éppen az akkori időkből okulva igyekeznek a létszámleépítést elkerülni a vendéglátósok.

Az ágazat előnye, hogy 90 százalékban mikrovállalkozásokból áll, 99 százalékban kkv-kból, vagyis nagyon rugalmasan tud alkalmazkodni a változásokhoz. 

Már a céges karácsonyi partik sem lesznek a régiek

Újra kitörhet a karácsonyi céges partiláz, de az idén a korábbiaknál jóval csendesebbnek ígérkezik az év vége. A megrendelők többsége a Covid, a háború és a feszült gazdasági környezet miatt könnyed csapatépítő rendezvényekkel tervezi zárni az ünnepek előtti időszakot.