A személyautók kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási díja a tavalyi év azonos időszakához képest 5 százalékkal emelkedett. A biztosítói kárkifizetések 12 százalékkal nőttek a szerviz- és alkatrészköltségek drágulása, a devizaárfolyam-változás és a pénzromlás hatásaként – derült ki a Magyar Nemzeti Bank friss kgfb-indexéből.

kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás, KGFB
Öt százalékkal emelkedtek a kgfb-díjak a harmadik negyedévben.
Fotó: Móricz István / MW

A személyautók kötelező gépjármű-felelősségbiztosításának (kgfb) átlagos állománydíja 46,7 ezer forint volt 2022. szeptember végén, 5 százalékkal magasabb az előző év harmadik negyedévi adatával összevetve. Ezen belül a fővárosi autósok kgfb-díja 6 százalékkal, a nem budapesti üzembentartóké 5 százalékkal nőtt éves bázison. A vidéki autósok átlagos állománydíja (nagyjából 43,4 ezer forint) több mint 22 ezer forinttal marad el fővárosi társaikétól (közel 65,6 ezer forint).

A díjaknál is nagyobb mértékben nőttek a biztosítói kárkifizetések, egy év alatt 12 százalékot emelkedtek.

A növekedés oka egyrészt az, hogy ezt az időszakot már nem érintette a koronavírus miatti lezárások hatása, azaz a megnövekedett járműforgalom miatt több lehetett a káresemény. Másrészt a devizaárfolyam-változás, valamint a szerviz- és alkatrészdíjak drágulása is rányomta a bélyegét az árakra.

Az egyéb jármű-kategóriákban felemás módon alakultak az átlagdíjak, az egyedi szerződéseknél azonban az egy számjegyű emelkedés volt a jellemző. Az egyedi szerződéses taxinál – amelyeknél nem folytatódott a szerződésszám bővülése – megállt a díjcsökkenés, sőt 8 százalékos növekedés látható. Díjcsökkenést (mínusz 1 százalék) csak a kisebb szerződésszámú nehéz pótkocsiknál lehetett feljegyezni. A flottás szerződéseknél a nehéz pótkocsik és a vontatók díjai estek erősen vissza (mínusz 9, illetve mínusz 7 százalék). Az egyéb teherautóknál egyedi (8 százalék) és flottás szinten is (11 százalék) díjemelkedés látható.

A Magyar Nemzeti Bank 2021-től negyedévente teszi közzé a kgfb-díjak és a károk alakulását bemutató indexét, az általa működtetett, biztosítói adatszolgáltatáson alapuló Központi KGFB Tételes Adatbázis (KKTA) segítségével.

Ha egy ügyfél a folyamatokat és egyedi szerződését áttekintve nincs megelégedve kgfb-díjával és/vagy a szolgáltatás minőségével, szerződéskötési évfordulóján lehetősége van a számára legkedvezőbb biztosítási ajánlat kiválasztására és új szerződés megkötésére.

Jövőre még többet kell fizetnie annak, aki kgfb nélkül autózik

December 1-jéig kellett döntenie annak, aki lecserélné kötelező gépjármű-felelősségbiztosítását. A kgfb hiánya miatti büntetés jócskán megdrágul jövőre.