Megnyílt Magyarország új brüsszeli konzulátusa, ami azért is fontos, mert minél nagyobb a világban a bizonytalanság, annál lényegesebb, hogy az állam biztonságot tudjon nyújtani a magyar embereknek bel- és külföldön egyaránt – jelentette be a tárca közleménye szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Brüsszelben.

brüsszel, konzulátus, szíjjártó
Fotó: Borsos Mátyás

Beszédében a tárcavezető aláhúzta, hogy a külképviseleti hálózat jelentősége rendkívüli mértékben megnőtt a biztonsági kihívásokkal terhelt, jelenlegi nehéz időszakban.

Minél súlyosabb a bizonytalanság a világban, annál fontosabb, hogy biztonságot tudjunk nyújtani a magyar embereknek otthon, Magyarországon és a világ minden pontján 

– fogalmazott.

Szijjártó: mentességeket nyerünk az új szankciók negatív hatásai alól

Sikerült elérni, hogy a kilencedik szankciós csomag ne veszélyeztesse Magyarország érdekeit.

Majd rámutatott, hogy erre az utóbbi években számos alkalommal bizonyítékot szolgáltatott az élet, például a koronavírus-járvány idején több mint tízezer magyar állampolgárt kellett hazaszállítani.

Fotó: Borsos Mátyás / Szijjártó Péter Facebook

Szijjártó Péter leszögezte, hogy hazánk érdekeinek képviseletéhez személyes jelenlétre van szükség, és ezt felismerve 

az elmúlt nyolc évben számos új nagykövetséget és konzulátust nyitottak világszerte, a számuk mára elérte a 135-öt, és a folyamat nem fog megállni.

Kiemelte továbbá, hogy a gyors és színvonalas ügyintézés alapelvárás, márpedig ez a megfelelő fizikai és infrastrukturális adottságok híján reménytelen.

A miniszter arról számolt be, hogy az új konzulátusra 400 millió forintot fordítottak, és a cél az volt, hogy a lehető legkulturáltabb körülmények között, a lehető legtöbb munkaállomáson tudják kiszolgálni az ügyes-bajos dolgaikat intézni kívánó embereket, köztük a belga fővárosban élő, mintegy 20 ezer magyart.

Ugyanis – mint mondta – a külügyminisztériumnak az is lényeges feladata, hogy külföldön is biztosítsa a szolgáltató államot.