A munkanélküliek száma 2022 decemberében 190 ezer, míg a munkanélküliségi ráta 3,9 százalék volt – közölte péntek reggel a Központi Statisztitikai Hivatal. Novemberben még az állástalanok száma 187 ezer volt, azaz, ha nem is látványosan, de hónapról hónapra romlik a munkaerőpiaci helyzet Magyarországon. Június óta 30 ezerrel lett több a munkanélküli. Fontos azonban megjegyezni, hogy a negyedik negyedévben már technikai recesszióban lehetett a magyar gazdaság, ehhez képest egyáltalán nem drámai a változás.

Az év egészében viszont kifejezetten kedvezően alakultak az adatok: a munkanélküliek száma 19 ezerrel kevesebb, 176 ezer volt, a munkanélküliségi ráta 0,4 százalékponttal, 3,6 százalékra csökkent egy év alatt.

Ha a háromhavi mozgóátlagot nézzük, a 15–74 éves munkanélküliek száma 9 ezerrel, 189 ezerre, míg a munkanélküliségi ráta 0,2 százalékponttal, 3,9 százalékra nőtt. A férfiak körében a munkanélküliek száma 103 ezer volt, a munkanélküliségi rátájuk 0,4 százalékponttal, 4,0 százalékra emelkedett. A nőknél a munkanélküliek száma 86 ezret tett ki, a munkanélküliségi ráta pedig 0,2 százalékponttal, 3,8 százalékra csökkent.

IV. kerületi Munkaközvetítő Iroda, hivatal, munkaügyi kirendeltség, álláskeresés munkaügyi központ munkanélküliek kiközvetítése felnőtt munkaközvetítő iroda állásközvetítő
Fotó: MW

A foglalkoztatottak száma azonban decemberben is 4 millió fölött volt, ami továbbra is kifejezetten feszes munkaerőpiacot jelez.

2022-ben egészében a foglalkoztatottak átlagos száma 61 ezerrel, 4 millió 696 ezerre emelkedett, a 15–64 évesek foglalkoztatási rátája pedig 74,4 százalék volt, 1,3 százalékponttal magasabb, mint egy évvel ezelőtt. 

A foglalkoztatottak közül 4 millió 586 ezren tartoztak a 15–64 évesek körébe, a korcsoport foglalkoztatási rátája 1,3 százalékponttal, 74,4 százalékra nőtt. A férfiak körében 0,9 százalékponttal, a nők esetében 1,7 százalékponttal nőtt a ráta értéke, a férfiaké 78,8, a nőké 69,9 százalékra emelkedett. 

A fő korcsoportok mindegyikét a foglalkoztatási ráta növekedése jellemezte. A legnagyobb emelkedés az 55–64 éves korcsoportban volt megfigyelhető, foglalkoztatási rátájuk 2,8 százalékponttal, 65,6 százalékra nőtt.

Nagy Márton: történelmi magasságokban a foglalkoztatottság

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2022 decemberében is meghaladta a 4,7 milliót, és ezzel már hetedik hónapja ér el történelmi magasságokat a foglalkoztatottak száma – írta közleményében Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter. A munkanélküliséggel kapcsolatban azt emelte ki, hogy tavaly a fiatalok munkanélkülisége jelentősen mérséklődött, 13,5 százalékról 10,6 százalékra.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium értékelése szerint a munkaerőpiaci folyamatok visszaigazolják a kormány célzott gazdaságpolitikai intézkedéseit, hiszen 2022-ben a háború és a szankciók sújtotta nehéz körülmények ellenére is sikerült megvédeni a teljes foglalkoztatottságot, így a családokat.

– fogalmaz a közleményben, továbbá hangsúlyozza, hogy annak érdekében, hogy 2023-ban sikerüljön kivédeni a recessziót, és megőrizni a teljes foglalkoztatottságot, tovább kell erősíteni a gazdaság válságállóságát és versenyképességét. Ezért indította el a kormány 700 milliárdos kerettel 2023 februárjától a Baross Gábor újraiparosítási hitelprogramot, amellyel már 3000 milliárd forintnyi , azaz a 4 százalékának megfelelő olcsó finanszírozási forrást biztosít a vállalatok számára,