A Facebookon közölte a kormány, hogy nem kell aggódniuk a nyugdíjasoknak az miatt, ugyanis ha a drágulás üteme a vártnál magasabbnak bizonyul, úgy évközi nyugdíjkorrekciót kaphatnak. A közösségi médiában olvasható üzenet szerint amennyiben augusztusig látszik, hogy az árak emelkedése meghaladja a 15 százalékot, úgy a kabinet novemberig kifizeti a különbözetet.

Fotó: Kallus Gyorgy

A várakozások és a tervek szerint a drágulás az idei év második felére lelassulhat, ezt sejteti a decemberi inflációs adat vártnál alacsonyabb volta is, ám nem zárható ki, hogy 2023-ban 15 százalék fölött maradhat az árak emelkedése éves szinten. Erre utal az is, hogy a Magyar Nemzeti Bank 15 és 19,5 százalék közé várja az átlagos inflációt 2023-ra, vagyis előfordulhat, hogy szükséges lesz a nyugdíjkorrekció.

A helyzetet bonyolítja, hogy a KSH adatai szerint a nyugdíjas fogyasztói kosár alapján számolt drágulás az elmúlt hónapokban meghaladta az infláció mértékét, decemberben már éves szinten két százalékkal, noha az év elején még fordított volt a helyzet, ami májusban kiegyenlítődött, majd egyre inkább a szépkorúak által vásárolt termékek körében nőttek gyorsabban az árak. Mindez azonban a bázishatás miatt akár az idei évre ismét azt eredményezheti, hogy a nyugdíjasok fogyasztása kisebb mértékben drágul, mint a teljes lakosságra számított fogyasztói kosár.