A beszerzésimenedzser-idex (BMI) szezonálisan kiigazított decemberi értéke 63,1 volt. A korábbi decemberi értékekkel összevetve az idei érték magasabb, mint a hosszú távú e havi átlag (53,2) és az előző három év e havi értékeinek átlagát is meghaladja (58,9) – közölte a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság. 

A válaszadók az előző hónaphoz képest kedvezőbb folyamatokról számoltak be. Novemberben az index értéke 54,7 volt, tehát decemberben intenzívebb bővülés figyelhető meg. 

Általában elmondható, hogy a részindexek növekedtek, és 50 százalék felett maradtak.

A BMI 50 százalék feletti értéke a feldolgozóipari tevékenységek fellendülésére, 50 százalék alatti értéke a irányába való elmozdulásra utal.

2020.07.21.                                Mercedes-gyár, Kecskemét  - Megkezdődik a CLA 250 e Coupé és a CLA 250 e Shooting Brake hibridmodellek gyártása a kecskeméti Mercedes-gyárban.
Fotó: Móricz-Sabján Simon / VG

A BMI komponensei

  • Az új rendelések mennyisége továbbra is erős bővülést mutat, az index értéke 7,9 százalékponttal nőtt, 1995 óta ez a legmagasabb e havi érték.
  • A termelési mennyiség indexe szintén bővülést jelez, az indexérték emelkedése 10,0 százalékpontos, 1995 óta ez a második legmagasabb december havi érték.
  • A foglalkoztatás 50 pont felett maradt, 2,3 százalékponttal magasabb, mint novemberben. 
  • A szállítási átfutási idő értéke ezzel szemben tartósan 50 pont alatt maradt, de az indexérték 2,7 ponttal emelkedett. Az eddigi decemberi értékeket nézve az idei a harmadik legalacsonyabb érték 1995 óta. 
  • A vásárolt készletek indexe 0,4 százalékponttal nőtt a hónapban, erős bővülést jelezve. 

Az üzleti jelentés további eredményei

  • A külpiaci mutatók szintén stabil bővülésről tanúskodnak. Az és az folytatta a kedvező tendenciát, mindkét index markánsan emelkedett. 
  • A beszerzési árak emelkedése is tartós, de 5,4 százalékponttal kisebb az index értéke a novemberinél. A fellendülést mutató beszerzési mennyiség indexe 7,4 százalékpontos növekedést produkált. 
  • A késztermékkészletek szintje minimálisan, csupán 0,3 százalékponttal csökkent ebben a hónapban. 
  • Ebben a hónapban az acél alapanyag, acéltekercs, egész nyúl, máj, papír és a sárgaréz kapcsán jeleztek válaszadóink jelentősebb áremelkedést. Hiány volt acélból, alumíniumhegesztő huzalból, csipből, címkéből, csomagolóanyagból, elektronikai cikkekből, fémekből, kartonból, készáruból, kiszerelési anyagból, palackból, papírból, speciális elektronikai eszközökből, üvegből és vasból. Jelentősebb árcsökkenésről nem számoltak be a válaszadók.