Meglepően jól alakult az év végi vendégforgalom a szállodákban is, a kora őszi félelmek ellenére mind a november, mind a december remekül sikerült – értékelte az év végi turisztikai mutatókat Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke a Világgazdaságnak. 

szálloda illusztráció. Recepció, turizmus, hotel
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A KSH mai gyorsjelentése szerint 2022 novemberében 7,8 százalékkal több vendégéjszakát és 35 százalékkal több bevételt könyveltek el a hazai kereskedelmi szálláshelyek, mint egy évvel korábban. Az éves árbevétel az első tizenegy hónapban 70 százalékkal haladta meg a bázist, ami azonban a 2021 egyes időszakait még erősen meghatározó Covid miatt elrendelt korlátozások nyomán nem tekinthető igazi viszonyítási alapnak.

Minden idők csúcsidőszakától, a 2019-es év számaitól még el vagyunk maradva, de már nem durván, a mínuszokat fokozatosan és folyamatosan dolgozza le az ágazat

– hangsúlyozta Flesch Tamás érdeklődésünkre. 

Csehország volt a legerősebb küldőpiac novemberben, ami a szállodaszövetségi elnöke szerint nagyon-nagyon érdekes fejlemény és országosan is jellemző, a cseh vendégéjszakák száma folyamatos nő. Ugyanakkor szomorú – tette hozzá a szállodaszövetségi elnök –, hogy a francia vendégforgalom még 40 százalékos mínuszban van a rekordévhez mérten.

Az alapvetően és hagyományosan az egyik legnagyobb küldőpiacunknak számító Németországból és az Egyesült Királyság mellett a szomszédos országok mindegyikéből szépen emelkedik a beutazó turisták száma, kiugróan bővült a román vendégeké.

Átrendeződött a Balaton turizmusa

A térségben realizálódott a vendégforgalom 50 százaléka.

A Balaton novemberi árbevétele már 35 százalékkal felülmúlta a 2019-est, a tó környékén a vendégszám is jól alakult, a csehek jöttek a legtöbben, majd az osztrákok, németek, szlovákok, szlovének, vagyis a németek kivételével alapvetően a környező országokból. A balatoni szobafoglaltság 37,5-ről 42,3 százalékra nőtt egy év alatt, 2019-ben 49 százalék volt.

Budapesten a szobafoglaltság 2022 novemberében 61 százalék volt, 2019-hez képest 15 százalék mínuszban van, de 8 százalékkal magasabb a tavalyinál, vagyis javul. 

A vendégéjszakák számában 2019-hez képest 25 százalék a budapesti elmaradás, ami alapvetően a budapesti repülőtér forgalmából is levezethető, és amíg a légi közlekedés nem áll teljesen helyre, amíg nem indulnak el a Covid előtti számban az ázsiai és tengerentúli járatok, addig ezek a mutatók aligha érnek a csúcsidőszak közelébe. 

Meglepően jól alakul viszont az izraeli vendégforgalom, az Egyesült Királyságból érkezők 58 ezer budapesti vendégéjszakája mellett a 42 ezer izraeli rendkívül jó eredmény egy kis országtól, amely a 26 ezres olasz és a 25 ezres német vendégéjszakaszám fölé kerekedett most. 

Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A 74 ezer cseh vendégéjszakából 15 ezret regisztráltak novemberben Budapesten, vagyis 80 százalékuk vidéken keletkezett. A távolabbról érkezett angol és izraeli turisták 98 százaléka Budapesten maradt, a német vendégek több mint fele ugyancsak a vidéki Magyarországon vendégeskedett.

Országosan fele-fele volt a külföldi és belföldi vendégéjszakaarány a szállodákban.

A szobafoglaltsági mutatók országosan 50 százalékos átlagot hoztak, ami 6 százalékkal van a 2021-es szint felett és 10 százalékkal a 2019-es alatta.

Az új év erős héttel indult az iskolai és közigazgatási szünet miatt, de a második hétre feltűnően megcsappant a foglaltság országszerte 

– tudtuk meg. 

A szállodaszövetségi elnök úgy véli, hogy ha nem lesznek tömeges fürdőbezárások, a klasszikus holtszezonnak számító év eleji időszakot kibírják a szállodák. Az erős helyi attrakciónak számító fürdők nyitva tartásához Debrecenben és Esztergomban is hozzájárulnak a helyi szállodák anyagilag. Így a város által fenntartott fürdők kapnak annyi segítséget, hogy kisebb vendégforgalom mellett is ki tudják fizetni az üzemeltetési költségeket – jelezte Flesch Tamás.

Fotó: Bruzák Noémi / MTI

Új lendületet ad Ázsia 

Továbbra is csak részleges a járvány előtti szintekhez képest a helyreállás, ugyanakkor ez a belföldi turizmusnak a nyári hónapokban már teljes mértékben sikerült tavaly, ami magas bázist eredményezett – kommentálta a KSH novemberi számait  Suppan Gergely, a Magyar Bankholding vezető elemzője.

A szigorú kínai járványellenes korlátozások feloldása most újabb lendületet adhat a nemzetközi turizmusnak. Kockázatos viszont – tette hozzá Suppan Gergely –, hogy számos európai országban az érdemben meghaladja a bérnövekedést. A nemzetközi turizmus fokozatos javulását tükrözik a Liszt Ferenc repülőtér forgalmi adatai is. Novemberben a légi utasforgalom 33,8 százalékkal nőtt az egy évvel ezelőttihez képest, azonban még mintegy 24 százalékkal marad el a három évvel ezelőtti, a járvány előtti 2019. októberi szinttől.

 

A vendégéjszakák száma november