Az év elején még kevés releváns információ áll rendelkezésre a nyárral kapcsolatban, így korai még trendként tekinteni az adatok alakulására, de azt már látni, hogy a nyaralni készülőket határon innen és túl átlagosan körülbelül 14-15 százalékkal magasabb egy főre jutó éjszakánkénti árak várják – tájékoztatta a Világgazdaságot Kelemen Lili, a Szallas.hu sajtószóvivője.  

Vir, Croatia,Horvátország
Island,Of,Vir,Archipelago,Aerial,Panoramic,View,,Dalmatia,Region,Of Island of Vir archipelago aerial panoramic view, Dalmatia region of Croatia
Vir, az idei toplistavezető település a Horvátországban szállást foglaló magyarok körében. 
Fotó: Shutterstock

Olcsóbban nyaralni Horvátországban

A hagyományosan toplistás horvát tengerpartokon az utóbbi években 

a magyar utazók körében megnőtt a kereslet a magasabb kategóriás és kiegészítő szolgáltatásokat is nyújtó szálláshelyek iránt. 

Emiatt a Szallas.hu horvát hotelkínálatának bővítésén dolgoznak, így jelenleg az oldalon már több mint 120 ottani hotel foglalható – tudtuk meg. Ezek zöme egyébként saját wellnessrészleggel rendelkezik, közvetlen tengerparti, és all inclusive ellátást nyújt a kereslethez igazodva.

2019 óta több mint 45 százalékkal bővült a horvátországi kínálat a Szallas.hu-n, ahol emiatt nem pontosan mérhető a kereslet éves változása. De az még ennek tudatában is sokatmondó, hogy idén január 25-ig 157 százalékkal többen foglalták le kedvezményes horvát nyaralásukat, mint egy évvel korábban. Úgy felpörögtek a foglalások, hogy a vizsgált időszakban időarányosan alig volt elmaradás a 2019-es szinthez képest.

 

A horvátországi foglalások közül tízből kilenc még mindig apartmanba szól Kelemen Lili tájékoztatása szerint. 

Az egy főre jutó éjszakánkénti átlagár változása Horvátországban is eltérő lehet, a top települések esetén átlagosan 17 százalék körüli növekedést látnak. Összesen és átlagosan pedig 14 százalékos az árnövekedés.

A rendelkezésre álló adatokat árnyalja  – tudtuk meg –, hogy két hete két előfoglalási kampány fut a Szallas.hu-n, az egyik a belföldi, a másik pedig a horvátországi kedvezményes nyaralásokra irányul. Mindkét akció egészen február 21-ig tart, az árkedvezmények mértéke nem fix.

Belföldön is vannak előfoglalási akciók

A hónapokkal előre elköteleződni hajlandó utasokat belföldön is legalább 12 százalékos előfoglalási kedvezménnyel várják egyes szálláshelyek, az akcióhoz 124 hazai hotel és 247 egyéb szálláshely csatlakozott már.

A belföldi nyári szállásfoglalási toplista élén Siófok, Hajdúszoboszló és Szeged áll. Az eddigiek alapján a legtöbb foglalás az apartmanokra irányult belföldön is, ezeket követik a vendégházak. Tavalyhoz képest az apartmanok, panziók és vendégházak iránt nőtt nagyobb arányban ez idáig a kereslet. Ugyanakkor az már sokéves trend, hogy eleinte inkább az alacsonyabb árfekvésű, úgynevezett non hotel kínálatot választják a nyaralni készülők, és csak a nyárhoz közeledve fogy a magasabb árú hotelkínálat. 

 

Tapasztalatok szerint általában nyárra ki is egyenlítődik a foglalások eloszlása például az apartmanok és a hotelek között.

A top 5 belföldi úti cél szállásárai egy főre éjszakánként átlagosan 7-15 százalékkal drágultak tavalyhoz képest 

– mondta Kelemen Lili.

Legnagyobb mértékben a vendégházaknál, legkisebb mértékben a hoteleknél látható áremelkedés az egy főre jutó éjszakánkénti átlagárakat illetően, ami a szállástípusonkénti változásokat böngészve tűnik fel. A vendégházak esetén ugyanis 19 százalék, az apartmanok körében 18,64 százalék, a panzióknál 18,6, a hoteleknél pedig 14,4 százalék az éves átlagos áremelkedés egy főnek egy éjszakára a jelenlegi adatok szerint.

Az előfoglalási akciók sikeréről a hazai piacvezető utazási irodák is beszámoltak a Világgazdaságnak. Ennek mértéke azonban destinációfüggő  – közölte Bakó Balázs, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének (MUISZ) szóvivője megkeresésünkre. December végéig akár 15 százalékos, most már inkább csak a 7–10 százalék közötti előfoglalási kedvezmény jellemző egyes nyári utazási csomagokra, többnyire március végéig.

20210611, SiófokCeleb - SUP - Balaton - Plázsképen: exatlon játékosokFotó: Knap Zoltán ( BORS) 20210611, Siófok
Celeb - SUP - Balaton - Plázs
képen: exatlon játékosok
Fotó: Knap Zoltán ( BORS)
Fotó: Knap Zoltán / Bors

Pontos sorrendet nehéz felállítani a leendő nyári külföldi toplistát illetően, de várhatóan idén, ahogy a korábbi években is, Törökország, Görögország és Horvátország lesznek a dobogósok. Mellettük – egészítette ki Bakó Balázs – hagyományosan népszerű Spanyolország, Olaszország és Egyiptom, valamint a tengeri hajóutak egyénileg és csoportos utazás keretében.

Az utazási irodáknál foglalt utazási csomagok jellemzően szállodát tartalmaznak, de Horvátországban és Észak-Görögországban az apartman a jellemzőbb. A görög szigetekre utazók már inkább a szállodákat foglalják valamilyen étkezéssel (reggeli, félpanzió vagy akár teljes ellátás), Törökországban és Egyiptomban pedig egyértelműen a szállodai tartózkodás jellemző többnyire all inclusive ellátással.

A nyári keresletet megbecsülni nem lehet még, hiszen egyelőre a nyári áru-alapkínálat volumene is képlékeny, az összeállításán több irodánál jelenleg is dolgoznak. „Azt azonban elmondhatjuk, hogy az utasok utazási kedve a tavalyihoz hasonlóan erős”  – jelezte a  MUISZ szóvivője.

Kitört az előfoglalási láz az árgaranciás mediterrán nyaralásokra

Meglepően jól fogynak a nyári tengerparti utak. Az előfoglalási kedvezmények is élénkítik a vásárlási kedvet, ha ilyen ütemben telnek be a helyek, aligha lesz szerencséjük a last minute ajánlatokra váróknak az idén. A tavaly nyári megtorpanás miatt óvatosan terveztek az utaztatók, de egyre inkább úgy tűnik, nem fognak lemondani a külföldi nyaralásról a magyarok.