Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter hétfőn hivatalában fogadta Mustafa Varank török ipari és technológiai minisztert. Törökország és Magyarország között a gazdasági együttműködés virágzó korszakát éli:

az eddig rendelkezésre álló adatok szerint a tavalyi év első tíz hónapjában az exportunk 17 százalékkal nőtt.

Economy and Climate Change Summit in Ankara”‹”‹”‹”‹”‹”‹”‹
Mustafa Varank török ipari és technológiai miniszter a gazdasági és éghajlatváltozási csúcstalálkozó megnyitóján beszél Ankarában, Törökországban 2022. március 30-án. 
Fotó: AFP

A török–magyar kapcsolatok erősségét jelzi, hogy hazánkban közel száz török cég csaknem kétezer munkavállalót foglalkoztat, 

és a jövőben újabb több száz további munkahely jöhet létre a török befektetéseknek köszönhetően. A miniszterek kifejtették, hogy tovább folynak a tárgyalások, a gazdasági együttműködést elsősorban a hadászat, az egészség- és gyógyszeripar, az élelmiszeripar, a turizmus és az energetika területén szükséges tovább erősíteni – ismerteti a közlemény.

 

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter hétfőn kínai partnerekkel is tárgyalt: a budapesti Bélyegmúzeumban tartott hétfői eseményen kiemelte, hogy rendkívül fontosnak tartja a magyar kormány kapcsolatainak erősödését Kínával.

Nyitottak vagyunk a további együttműködésre

– fogalmazott Nagy Márton. Kína hazánk tizedik legnagyobb tőkebefektetője, a több mint 300 kínai vállalat mintegy 14 ezer főt foglalkoztat, és a jövőbeli projektek megvalósulása több ezer új munkahely létrehozását vetíti előre – mutatott rá a miniszter.