2023. január 31-én megalakult és megtartotta első ülését a Gazdasági Kamarák Egyeztető Fóruma, amely a kormány gazdaságpolitikai tanácsadó, konzultatív testületeként fog működni a jövőben – közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium. 

Gazdaságfejlesztési Minisztérium,
2023.01.31.
Fotó: Gazdaságfejlesztési Minisztérium

Tagjai a kormány képviseletét ellátó szaktárcán túl az alábbi szervezetek és vezetőik:

  • a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara – Parragh László elnök
  • az Építési Vállalkozások Országos Szövetsége – Koji László elnök
  • a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége – Eppel János elnök
  • a Magyar Gyáriparosok Országos Szövetsége – dr. Futó Péter elnök
  • az AmCham Hungary – Szabó Zoltán elnök
  • a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara – Sávos András elnök

A tárca szerint a fórum célja, hogy a háború és a magyarok által elutasított szankciók sújtotta gazdasági környezetben a piaci szereplőktől származó információkkal és javaslatokkal segítse a kormányzatot, hozzájárulva a gazdaságpolitikai döntések megalapozottságához, a hatékony és gyors reakcióképesség fenntartásához.

Az alakuló ülésen a résztvevők a legfontosabb kormányzati intézkedések mellett áttekintették Magyarország gazdasági helyzetét, valamint helyzetképet adtak a vállalkozásokat érő legnagyobb kihívásokról.

Nagy Márton megköszönte a kamarák és szövetségek közreműködését, valamint kiemelte, a gazdaságpolitika legfőbb célkitűzése 2023-ban úgy elkerülni a recessziót, hogy eközben megvédi a családokat és a teljes foglalkoztatottságot. Ehhez stabil, versenyképes vállalkozásokra, beruházás- és exportvezérelt gazdaságra van szükség – olvasható a tárca közleményében.