„Diplomáciatörténeti eseménynek lehetünk a tanúi, bahreini külügyminiszter még soha nem látogatott Magyarországra” – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután hivatalában fogadta bahreini kollégáját, Abdel-Latif az-Zajánit, akit a Magyar Érdemrend középkeresztjével tüntetett ki a világjárvány alatt nyújtott segítségéért. A tárcavezető emlékeztetett: hazánk a pandémia alatt az arab országtól kapta meg a Sinopharm teljes dokumentációját, amelynek nyomán elindulhatott idehaza az engedélyeztetési folyamat, majd az oltakozás a kínai vakcinával.

ZAJÁNI, Abdel-Latif az-; SZIJJÁRTÓ Péter
Fotó: Máthé Zoltán / MTI

A tárcavezető jelezte, a mostani találkozó súlyát emeli, hogy az Öböl-térség a globális stabilitás szempontjából egyre fontosabb szerepet játszik, amit az Ukrajnában zajló háború még tovább növelt.

Bahrein és Magyarország közös álláspontot képvisel, szeretnénk, ha ennek a háborúnak Ukrajnában minél előbb vége lenne. Bahrein és Magyarország is a mielőbbi békekötés mellett kardoskodik

– fogalmazott a miniszter, hozzátéve, hogy addig kell békét kötni, amíg ez a globális hatású regionális konfliktus nem válik globális háborúvá. Hangsúlyozta, minden olyan döntés és minden olyan nyilatkozat, amely a háború meghosszabbításának veszélyével jár, ellentétes a nemzeti érdekeinkkel. Mindkét ország a diplomáciai és tárgyalásos megoldás mellett áll, épp ezért amellett érvelnek, hogy a kommunikációs csatornákat nem szabad elzárni.

Szerinte a transzatlanti térségben ma háborús retorika uralkodik, a körön kívül viszont nagyon sokan szólnak a béke hangján, így tesz a bahreini diplomácia is. Emlékeztetett, hogy Bahrein már tett egy fontos lépést a globális stabilitás érdekében, amikor a Közel-Kelet békéjéért megkötötte Izraellel az Ábrahám-megállapodást, amely a két ország viszonyát rendezte. A miniszter szerint ez egy rendkívül bátor lépés volt az arab országok részéről, ugyanakkor ez az egyetlen olyan terv, amely a siker reményével kecsegtet a Közel-Keleten, ezért azt szeretnék, ha a megállapodások sorozata folytatódna.

A tárcavezető emlékeztetett, hogy tavaly fontos megállapodást kötött a két ország, ennek köszönhetően a Mol két kiemelkedő technológiájával jelenik meg a bahreini piacon, egyrészt a gumibitumen-gyártással, másrészt a kőolaj-kitemelés hatékonyságát célzó ipari megoldásokkal.