Nincs kibúvó az árstopszabályok alól, azok betartását a kormány továbbra is elvárja a kereskedőktől – mondta pénteki sajtótájékoztatóján Budapesten a kormányszóvivő.

Szentkirályi Alexandra
Fotó: Facebook

Szentkirályi Alexandra arról számolt be, hogy átfogó fogyasztóvédelmi razziát indítottak és folytattak múlt héten. 

Az árstoprazzia 468 boltra terjedt ki, és csupán 99 üzletben nem találtak jogsértést.

A mintegy 500 üzletben elvégzett vizsgálat kiterjedt ellenőrzésre utal, ez ugyanis a szokásos mintavétel két és félszerese. Ezek közül 369 boltnál észleltek valamilyen problémát, ez 76 százalékos arány. Ezeknél a fogyasztóvédelem eljárást indított, a bírság összege pedig 3 millió forint is lehet.

A kormányszóvivő hangsúlyozta, hogy az alapvető élelmiszerek áraira vonatkozó előírásokban nincs bocsánat, a szabályok azért vannak, hogy senkinek ne kelljen üres kosárral hazamennie. Megismételte, hogy a kormány a létfontosságú élelmiszerek árának korlátozásával a brüsszeli szankciók okozta inflációtól védi az embereket, hogy rögzített, alacsony áron vásárolhassák meg az alapvető élelmiszereket. Arra is kitért, hogy 2010 előtt a nyugdíjak csökkentése, a háztartások megsarcolása jelentette a válságkezelést, a mostani kabinet viszont minden nehéz helyzetben az emberek és a vállalkozók mellett áll, kamatstop és kedvezményes hitelek is segítik őket.

A kereskedők ugyancsak számíthatnak állami segítségre: a kistelepüléseken működő üzletek már két körben, önerő nélkül kérhettek vissza nem térítendő támogatást a működési költségeikre.

Hamarosan megjelenik a hentesüzletek pályázata 4,5 milliárd forintos keretösszeggel, a kisboltokhoz hasonlóan akár 3 millió forintot is kaphatnak.

Az Igazságügyi Minisztérium alkotmányjogi jogalkotásért és fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkára közölte, hogy a múlt heti ellenőrzések során 

  • 103 alkalommal már a helyszínen megállapították a készlethiányt, 
  • többször az árstophoz kapcsolódó tájékoztatást nem találták megfelelőnek, 
  • adatszolgáltatást kellett kérni a kereskedőktől, mert nem tudták igazolni, hogy minden rendelkezésnek megfelelnek.

Kupecki Nóra kiemelte, hogy az árstoppal kapcsolatos jogsértések esetén 3 millió forintig is terjedő bírság ismételt jogsértésnél legalább a duplájára nő. A múlt heti ellenőrzések így több száz millió forintos bírsággal is zárulhatnak. A helyettes államtitkár kijelentette, hogy válságos időkben összefogásra van szükség, ezért elfogadhatatlan és megengedhetetlen, hogy trükköző vállalkozások nem tartják be a szabályokat, és emiatt olcsón kapható, alapvető élelmiszerek hiányoznak a boltok polcairól.

Az árstopszabályokkal kapcsolatos fogyasztóvédelmi ellenőrzések folytatódnak, a kereskedők újabb „razziákra” számíthatnak.

Ezt hozták eddig az árstopok, de kitartanak-e április végéig? – összefoglaló

Konszolidáció várható az élelmiszerpiacon, a jelenlegi állás szerint április végéig élő árstopok pedig már az agrártermelők, az élelmiszer-feldolgozók és a kereskedők szerint is több kárt okoznak, mint amennyi előnyt nyújtanak. Veszteségeiket a kereskedők importtal próbálják csökkenteni, ez pedig tönkreteszi az elmúlt években pozitívan alakult kapcsolatokat a termékpályán.