A kormány több gazdasági programot indított a jelenlegi globális kihívások káros hatásainak kivédésére, és ezekből profitálhatnak a németországi hátterű vállalatok is – közölte Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Német–Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara üzleti reggelijén szerdán Budapesten.

NAGY Márton Budapest, 2023. február 15.
Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter beszédet mond a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara üzleti reggelijén Budapesten, a Hotel Corinthiában 2023. február 15-én.
MTI/Balogh Zoltán
Fotó: Balogh Zoltán

A tárcavezető hangsúlyozta, hogy a kontinens gazdaságait kedvezőtlenül érinti az orosz–ukrán háború, az európai energiakrízis, a versenyképességi problémák és az Egyesült Államok, illetve Kína közötti geopolitikai feszültségek mellett a körvonalazódó amerikai-európai kereskedelmi háború.

Az amerikai Inflation Reduction Act (IRA) program – amelynek célja, hogy felgyorsítsa az ottani gyártási kapacitások bővítését – érzékenyen érinti az európai jármű- és akkumulátorgyártást, de más területekre is kihat, mint az ipar zöldítése és a megújuló energiaforrások – fűzte hozzá.