Egyre inkább beigazolódnak azok az elemzői vélemények, amelyek szerint a ipari termelés fokozatosan felfut a következő hónapokban. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) ma reggel közölt adatai szerint tavaly év végén a gyártás volumene 2,0 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A munkanaphatástól megtisztítva a termelés 5,7 százalékkal emelkedett.

Novemberhez képest az ipari kibocsátás 3,8 százalékkal bővült, ekkora ugrást a havi adatokban tavaly egyszer sem láttunk. Ezúttal tehát a magyar BMI jól jelezte, hogy az év végére jókora lendületet vett a magyar ipar teljesítménye.

A magyar beszerzésimenedzser-index decemberi értéke 63,1 volt, miután például az új rendelések indexe 1995 óta legmagasabb számot kapta.

Fotó: Veres Viktor

A KSH a részletes adatokat csak később teszi közzé, viszont annyit megjegyzett, hogy a legnagyobb súlyú járműgyártás, valamint a villamos berendezés gyártásának kibocsátása jelentősen nőtt, ugyanakkor a feldolgozóipari alágak többségében, köztük a számítógép, elektronikai, optikai termék, illetve az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártásában csökkent a termelés volumene.

Ezzel a teljesítménnyel 2022-ben az ipari termelés volumene 5,8 százalékkal nagyobb volt, mint 2021-ben.

További részletek hamarosan.