A földgázellátásban bevált gyakorlat mintájára a villamos energiát is fix árakon kaphatják az állami, önkormányzati, egyházi intézmények és alapítványi fenntartású egyetemek – írja hétfő esti közleményében az Energiaügyi Minisztérium. A Világgazdaság – saját értesülései alapján – néhány napja számolt be arról, hogy egy készülőben lévő jogszabály értelmében fix árasra válthatják a piaciár-követő villamosenergia-vásárlási szerződéseiket egy meghatározott felhasználói kör tagjai.

egyetem könyvtár
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A minisztérium által most ismertetett részletszabályok szerint 

az újonnan megnyitott lehetőséggel a költségvetési szervek, az állami gazdasági társaságok, a helyi és nemzetiségi önkormányzatok, intézményeik és cégeik, a közérdekű alapítványok által fenntartott felsőoktatási intézmények és az egyházak élhetnek, április elejétől az idei év végéig.

A jogszabályban megjelölt körbe tartozók 2023. február 28-án éjfélig, elektronikus úton nyilatkozhatnak a villamosenergia-kereskedőjük felé arról, hogy a jogosultságuk fennáll, és igénybe kívánják venni a módosított elszámolást. A rendeletben foglaltak a 2023. december 31. előtt lejáró villamosenergia-vásárlási szerződésekre, a fix versenypiaci szerződéssel rendelkezőkre vagy az egyetemes szolgáltatásban ellátottakra nem alkalmazhatók.

A közlemény emlékeztet rá, hogy a kormány megnégyszerezte a Rezsivédelmi Alap összegét, így a magyar családok az átlagfogyasztásig egész évben rezsicsökkentett áron jutnak a legfontosabb energiahordozókhoz. Az Energiaügyi Minisztérium folyamatosan azon dolgozik, hogy a „szankciós energiaválság” hatásai a lehető legkevésbé terheljék a hazai fogyasztókat. A földgáznál alkalmazott megoldás mintájára az áramár szabadon választható rögzítése is kiszámítható szinten tartja az intézményi felhasználók költségeit. A villamos energia esetében a gázév időtartamától függetleníthető a fix áras időszak, amely tehát hosszabb ideig, kilenc hónapon át, áprilistól egészen 2023 végéig tart majd.