Decemberben az euróban számított értéke 12, az importé 9,9 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál. A termék-külkereskedelmi egyenleg ezzel 204 millió euróval javult – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. 

Busy port in Qingdao
Aerial photo shows the cargo ships are busy working at Qianwan container terminal in Qingdao City, east China's Shandong Province, 3 February, 2023. (Photo by Han Jiajun / ImagineChina / Imaginechina via AFP)
Fotó: Han Jiajun / AFP

Az adat ahhoz képest javulás, hogy novemberben még a kivitel volumene 9,5, a behozatalé 15 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál, amivel akkor termék-külkereskedelmi egyenlegben bődületes hiány jött össze, ugyanis 1,372 milliárd euróval romlott. 

Azt azért fontos hangsúlyozni, hogy a mostani számok sem feltétlen néznek ki jól, előző hónaphoz viszonyítva a külkereskedelmi termékforgalom szintje az exportoldalon 16, az importoldalon 23 százalékkal esett vissza. 

Így összességében 2022-ben az export 19, az 28 százalékkal nőtt az előző évhez képest.

Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke a monetáris tanács januári kamatdöntő ülését követő háttérbeszélgetésén az év végén megugró hiányt azzal magyarázta, hogy az áruforgalom oldalán megjelenhettek olyan egyedi hatások, amelyek a nagy kapacitásnövelő hazai beruházásokhoz kapcsolódnak. Viszont jelezte azt is, hogy a fordulat jelei már látszanak.