Magyarország bruttó hazai terméke 2022 negyedik negyedévében a nyers adatok szerint 0,4 százalékkal, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 0,9 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján az előző negyedévhez képest a gazdaság teljesítménye 0,4 százalékkal csökkent, míg összességében 2022-ben a volumene 4,6 százalékkal növekedett.

Mindez azt is jelenti, hogy a második fél évben 2020 után ismét beállt a technikai folytatódott tehát a gazdaság zsugorodása az év végén.

An employee adjusts a sale sign in the window of a fashion retailer in Budapest, Hungary, on Tuesday, Dec. 27, 2016. Hungarian retail sales rose at the slowest pace since the start of the year in October, casting doubt on cabinet projections that a fourth-quarter upswing will lift economic growth to thefash
Fotó: Akos Stiller / Bloomberg via Getty Images

A VG elemzői konszenzusa október és december között éves alapon már csak 0,6 százalékos növekedést, míg negyedéves bázison 1,2 százalékos GDP-csökkenést prognosztizált, tehát a mai adat pozitív meglepetés. Előzetesen sokatmondó volt, hogy hétfőn a KSH decemberre vonatkozóan az építőipar zsugorodását mérte, és a legtöbb nemzetgazdasági ág teljesítménye ugyancsak azt valószínűsítette, hogy elkerülhetetlen a gazdaság lassulása.

csökkenő fogyasztás

A kiskereskedelmi adatok erőteljes lassulásra utaltak az utolsó negyedévben, október és december között az infláció végig 20 százalék fölött tartózkodott, a csökkenő reálbérek következtében a boltok forgalma csaknem 1 százalékkal esett vissza mind éves, mind negyedéves alapon. Az ipari termelés volumene hiába ugrott meg decemberben, nem tudta behozni az októberi és novemberi gyengélkedését, emiatt negyedéves alapon szintén visszahúzta a gazdaság teljesítményét, amit vélhetően a beruházási dinamika sem támasztott meg a decemberi építőipari adatok szerint. 

A részletes adatokat csak később teszi közzé a KSH, ám annyi már kiderült, hogy a növekedéshez több nemzetgazdasági ág hozzájárult, leginkább az ipar és a piaci szolgáltatások. Az iparon belül különösen a közúti járművek, illetve a villamos berendezések gyártása, a piaci szolgáltatások közül pedig főként az ingatlanügyletek, valamint a szállítás, raktározás bővülése volt jelentős az egy évvel korábbihoz mérten.

A növekedést főként a mezőgazdaság jókora visszaesése fékezte.

GDP-adat: Magyarország valamiben lekörözte a német gazdaságot

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Központi Statisztikai Hivatal GDP-adataira úgy reagált, hogy ezzel a legjobban teljesítő országok első harmadába tartozik Magyarország az Európai Unióban.

Erősen javultak a kilátások

Virovácz Péter, az ING Bank elemzője korábban azt mondta, az elmúlt hetek örvendetes eseményei a kínai, az amerikai és az európai gazdaságok kapcsán némileg kedvezőbb képet festenek a magyar külső kereslet számára. Szerinte emiatt 2023-ban az általa várt 0,7 százalékos növekedést inkább felfelé mutató kockázatok övezik. Suppan Gergely, a Magyar Bankholding vezető elemzője pedig arra mutatott rá, hogy a tavalyihoz képest számottevően visszaeső, viszonylag alacsonyabb energiaárak, a vártnál ellenállóbbnak bizonyuló ágazatok, valamint a zéró-Covid-politika után újra nyíló kínai gazdaság hatására a növekedési fordulat hamarabb is bekövetkezhet.

Ami azért lényeges, mert ha hazai gazdaság már az első negyedévben kiléphet a technikai recesszióból, a második negyedévtől már érdemben gyorsulhat.

 

GDP