A tavalyi év utolsó hónapjában a magyarországi ipari termelés volumene 2,0 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban volt – ismertette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal. A KSH adatai alapján munkanaphatástól megtisztítva az ipari termelés 5,7 százalékos bővülést produkált. Az első becsléshez képest nem volt lényeges eltérés.

20221214 KaposvárLakics Gépgyártó Kft.fotó: Lang Róbert LRSomogyi Hírlap
20221214 Kaposvár
Lakics Gépgyártó Kft.
fotó: Lang Róbert LR
Somogyi Hírlap
ipari termelés KSH
Lendületben maradt a hazai ipari termelés.
Fotó: Lang Róbert

A jelentős eltérést a nyers adathoz képest az okozza, hogy 2022 decemberében kettővel kevesebb munkanap volt, mint 2021 decemberében. A feldolgozóipari alágak többségében csökkent a termelés volumene, azok közül viszont, amelyekben nőtt, a villamos berendezés gyártásáé bővült a legnagyobb mértékben. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás a 2022. novemberinél 3,8 százalékkal nagyobb volt.

2022 egészét vizsgálva az ipari termelés volumene 5,8 százalékkal bővült 2021-hez viszonyítva.

2022 decemberben a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás decemberben az előző hónaphoz képest 3,8 százalékkal nőtt. Az ipari volumene 3,9 százalékkal múlta felül az egy évvel ezelőttit.

A feldolgozóipari exportértékesítés 33 százalékát képviselő járműgyártás kivitele 34 százalékkal bővült, a 13 százalékos súlyú számítógép-, elektronikai- és optikaitermék-gyártásé ugyanakkor 1,2 százalékkal csökkent.

Az ipar belföldi értékesítése 13,8 százalékkal gyengült, a feldolgozóiparé 15,5 százalékkal esett vissza az előző év azonos hónapjához képest.

Az iparon belül döntő súlyt (95 százalék) képviselő feldolgozóipar termelése 2,4, a csekély súlyú bányászaté 16,3 százalékkal emelkedett, ugyanakkor az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása 7,8 százalékkal visszaesett novemberhez viszonyítva.