A régiós és világpiaci versenyhez elengedhetetlen a magyar vállalatok további versenyképességi és fenntarthatósági fejlesztése. Ebben segítenek a közepes és nagyvállalatoknak a 700 milliárd forintos kerettel meghirdetett Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram államilag támogatott kölcsönei – ismertette csütörtök délelőtti közleményében az OTP.

2017.07.31.Az MFB Pont közvetítői hálózat új, Flórián téri OTP fiókjának megnyitója. hitel Fotó: Móricz-Sabján Simon 2017.07.31.Az MFB Pont közvetítői hálózat új, Flórián téri OTP fiókjának megnyitója. Fotó: Móricz-Sabján Simon
Már lehet igényelni a Baross Gábor hitelprogram konstrukcióit.
Fotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság

A vállalati döntéshozók világszerte borúsan látják idei kilátásaikat. Az EY 1200 vállalatvezető megkérdezésével készült kutatásának eredményei szerint

90 százalékuk a világgazdaság lassulására készül és felülvizsgálja terveit. Minden harmadik cégvezető pedig teljesen leállítja a tervezett beruházásokat.

Az OTP Bank tapasztalatai szerint hazánkban is hasonlóan pesszimisták a következő időszakot tekintve a döntéshozók, hiszen az orosz–ukrán konfliktus miatti gazdasági bizonytalanságok mellett az energiaárak drasztikus növekedésével, az infláció miatti bérnyomással, valamint a termékeik és szolgáltatásaik iránti kereslet esetleges csökkenésével is számolni kell. Egy ilyen helyzetben nyújthat segítő forrást egy új hitelprogram.

A 700 milliárd forintos kerettel indított EXIM Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram keretében az OTP Banknál az alábbi konstrukciók igényelhetők:

  • Beruházási hitel – Magyarországon megvalósuló, már megkezdett és új beruházások finanszírozására igényelhető, például a kapacitás bővítésére, a hatékonyság javítására, a felhasznált technológia korszerűsítésére. Forinthitel esetén legfeljebb évi 6 százalékos, euróhitel esetén legfeljebb évi 3,5 százalékos fix kamat mellett, akár 8 éves futamidőre, akár 1,5 éves rendelkezésre tartási és 2 éves türelmi idővel.
  • Zöld beruházási hitel – Magyarországon megvalósuló, már megkezdett vagy új energiahatékonysági és megújuló energiatermelő beruházások finanszírozására igényelhető, illetve technológiai korszerűsítés is finanszírozható vele. Forinthitel esetén legfeljebb évi 5 százalékos, euróhitel esetén legfeljebb évi 3,0 százalékos fix kamat mellett, akár 10 éves futamidőre, akár 1,5 éves rendelkezésre tartási és 2 éves türelmi idővel.
  • Forgóeszközhitel – készletek és egyéb forgóeszközök finanszírozására és fizetési nehézségek áthidalására igényelhető. Forinthitel esetén legfeljebb évi 6 százalékos, euróhitel esetén legfeljebb évi 3,5 százalékos fix kamat mellett, minimum 6 hónapos, rulírozó hitel esetén legfeljebb 2 éves, nem rulírozó hitel esetén pedig legfeljebb 3 éves futamidőre.

Az EXIM Magyarország korábbi programjai keretében az OTP Bank tavaly összesen 45,9 milliárd forintnyi hitelre kötött szerződést.

A tapasztalatok szerint főleg a forgóeszközhitelek bizonyultak népszerűnek a vállalatok körében. Emiatt az OTP Bank szakértői is arra számítanak, hogy a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram keretében is elsősorban a forgóeszközhiteleket fogják keresni az ügyfelek, ám sokan a korábban, az NHP Hajrá keretében felvett, lejáró hiteleiket újíthatják meg a program forrásaiból.

Látszik a fény az alagút végén, lefelé mozdultak a hitelkamatok

Februárban több nagybank is elkezdte csökkenteni a hitelkamatokat. Olyan hitelintézet is van, ahol a lakás- és a személyi kölcsönöknél is lejjebb vitték a kamatot. A Bank360.hu ennek ellenére jelezte, hogy még korai az öröm, mivel a kamatok így is magas szinten állnak még. Az átlagos lakáshitelek még mindig 10 százalék körül mozognak, személyi kölcsönt pedig nem nagyon lehet 15 százalék alatt találni.