A 2022-es évben tapasztalható kamatemelési sorozat után januárban a stagnálás volt tapasztalható, majd február elején több nagybank is elkezdte csökkenteni a lakossági kölcsönök kamatait, elsősorban a jelzáloghiteleknél és a fogyasztóbarát személyi kölcsönöknél.

Real,Estate,Agent,And,Customer,Signing,Contract,To,Buy,House,
Fotó: David Gyung

A referenciamutatók alapján, még nehéz megmondani, hogy mit hoz a jövő, ugyanis a decemberre is jellemző hullámzás januárban folytatódott. A hónap első felében még nagymértékben csökkent a lakáshitelek jelentős részénél alapul vett BIRS, a hónap második felében viszont ismét az emelkedő tendencia vált jellemzővé. Így a február első napján közzétett MNB-s adatok szerint

  • az 5 éves BIRS 8,87 százalékon.
  • a 10 éves BIRS 7,98 százalékon,
  • a 20 éves BIRS pedig 7,88 százalékon állt.

Így változtak a kamatok az első két hónapban

A Bank360.hu elemzése szerint a K&H Bank január végén lejjebb vitte a jelzáloghitelek, a piaci zöld hitelek és a fogyasztóbarát lakáshitelek kamatát is 1 százalékponttal. A módosítás az 5 és 10 éves kamatperiódusú hiteleknél és futamidő végéig fix kamatozású hiteleknél is életbe lépett.

A valaha volt legnagyobb kormányzati hitelprogram indul el hamarosan Magyarországon

Februárban indul el a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram, a valaha volt legnagyobb kormányzati hitelprogram – jelentette ki Lóga Máté, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium államtitkára egy háttérbeszélgetésen.

Az Erste Bank január utolsó napján tette közzé a módosítást, ami szintén a jelzáloghitelekre vonatkozott. Szinte minden esetben csökkentett a hitelek kamatain:

  • az ötéves kamatperiódusú lakáshiteleknél 1,18 százalékpont volt a legnagyobb mértékű mérséklés, ami a nettó 200 ezer forint jövedelem alatt is igényelhető kölcsönökre vonatkozott,
  • a tízéves kamatperiódusú hiteleknél 0,73–0,98 százalékpont volt a csökkentés mértéke,
  • a fix 15 éves hiteleknél 0,63,
  • a fix 20 éves hitelek pedig 0,53 százalékponttal lettek alacsonyabbak a kamatok

Emellett az Erste módosította a szabad felhasználású jelzáloghitelek, a hitelkiváltó és a fogyasztóbarát lakáshitelek kamatait is, az esetek többségében csökkentve azokat. A lakáshiteleknél így februártól 10,72 százalékos kamattal lehet kölcsönhöz jutni. Az Erste a fogyasztóbarát személyi kölcsönök kamatát is mérsékelte 0,98-1,28 százalékponttal.

Hasonlóan módosítást hajtott végre a másik nagybank, az OTP is: a fogyasztóbarát személyi kölcsönök kamatát 0,61, illetve 0,98 százalékponttal csökkentette a különböző jövedelmi sávokban.

A Raiffeisen Bank a személyi kölcsönök kamatán valamelyest emelt, 0,34 százalékponttal, illetve néhány konstrukciónál minimálisan lefelé korrigált. A módosítás után a Raiffeisennél személyi hitelt 13,39 és 21,99 százalék közötti kamattal lehet felvenni.