A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított értéke januárban 55 pont volt. A korábbi januári értékekkel összevetve az idei magasabb, mint a hosszú távú e havi átlag (52,9) és az előző három év e havi értékeinek átlagát is meghaladja (54,6) – közölte a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT). 

A válaszadók az előző hónaphoz képest kedvezőbb folyamatokról számoltak be, ugyanakkor a decemberi lendületes bővülést követően januárban lassabb növekedés volt megfigyelhető.

A régióban kiemelkedő a magyar aktivitás. A szintén szerdán megjelent cseh és lengyel BMI-mutatók bőven a stagnálást jelző 50-es vonal alatt maradtak, igaz, ezeket más módszertannal számolják.

A magyar BMI decemberben 63,1 volt. Az új rendelések mennyisége továbbra is erős bővülést mutat, de az indexérték 7,1 százalékponttal esett vissza az előző hónaphoz képest.

Feldolgozóipar, gyár, production, lines,
Worker inspecting parts next to robotic metal cutting machine in sheet metal factory
Fotó: Monty Rakusen

A Beszerzési Menedzser Index komponensei

  • A termelési mennyiség indexe csökkent a hónapban, az 50,0 pont feletti érték a termelt mennyiség növekedését jelzi. 1995 óta ez a harmadik legmagasabb e havi érték.
  • Az új rendelések indexe szintén csökkent, 50,0 pont fölött maradva továbbra is jelzi, hogy az új rendelések állománya magasabb lett az előző hónaphoz képest. 1995 óta ez a legmagasabb januári érték.
  • A szállítási átfutási idő indexe csökkent. Az index értéke 2020 eleje óta folyamatosan 50,0 alatt mozog. Az eddigi január havi értékeket vizsgálva az idei a legalacsonyabb érték 1995 óta. 
  • A vásárolt készletek indexe nőtt, 50,0 pont felett tartós fellendülést mutat. Az idei indexérték a legmagasabb e havi érték 1995 óta. 
  • A foglalkoztatottsági index e hónapban is növekedésre utal, tizenhatodik alkalommal. Az index értéke csökkent az előző hónaphoz képest.

Az Üzleti Jelentések felmérés további eredményei

A beszerzési mennyiség indexe csökkent decemberhez képest, ezzel együtt huszonkettedik alkalommal mutat bővülést. 
A bővülés üteme lassabb az előző hónaphoz képest. A mostani indexérték magasabb az elmúlt három év átlagánál, emellett a legmagasabb január havi adat.

A beszerzési árak esetén a januári index csökkent, de bőven 50,0 pont felett maradva intenzív és tartós árnövekedést jelez. Ez a harmincadik hónap, amelyben az árindex 50,0 érték felett maradt. A mostani részindexérték 1995 óta vizsgálva a legnagyobb januári érték.

A késztermékkészletek indexe januárban magasabb az előző hónaphoz képest, értéke továbbra is fellendülésre utal. 
A korábbi januári értékeket nézve az idei átlag felettinek tekinthető, ez a második legmagasabb e havi indexérték 1995 óta. 2019-ben tizenegy bővülő hónapot mértünk, 2020-ban hatot, 2021-ben tízet és 2022-ben ismét tízet.

A külpiaci mutatók fellendülést mutatnak. Az exportindex harmadik hónapja 50,0 pont feletti értéken áll. 
A másik külpiaci mutató, az importindex esetén stabilabb bővülésről beszélhetünk. Az elmúlt éveket követően 2022 végén is változó tendenciát figyelhettünk meg.

Ebben a hónapban acél alapanyagok, az egész nyúl, a máj és a sárgaréz kapcsán jeleztek a válaszadók jelentősebb áremelkedést. Hiány volt acél alapanyagból, acéllemezből, alumíniumból, bútorlapból, címkéből, csomagolóanyagból, elektronikai cikkekből, falilámpából, fémekből, kartonból, készáruból, kiszerelési anyagból, konténerből, papírból, speciális elektronikai eszközökből, tölgyfűrész áruból, üvegből és vasból. Jelentősebb árcsökkenésről nem számoltak be a válaszadók.